Foto: DELFI
Dubaija kļuvusi par patvērumu bagātajiem Krievijas iedzīvotājiem, kuri izvairās no Rietumu sankciju ietekmes saistībā ar karu Ukrainā, raksta "BBC".

Krievijas miljardieru un uzņēmēju skaits, kuri ieradušies Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), sasniedzis nepieredzētu līmeni, un 2022. gada pirmajos trīs mēnešos Krievijas iedzīvotāju veikto Dubaijas īpašumu iegādes skaits pieaudzis par 67%.

AAE pagaidām nav noteikuši sankcijas Krievijai vai kritizējuši tās iebrukumu Ukrainā. Valsts arī izsniedz vīzas nesankcionētiem Krievijas iedzīvotājiem pretstatā Rietumu valstīm, kur daudzviet šis process ir ierobežots.

Dažādas aplēses liecina, ka pēdējo divu mēnešu laikā Krieviju ir pametuši simtiem tūkstoši cilvēku, lai gan precīzi skaitļi nav pieejami. Kāds Krievijas ekonomists minējis, ka pirmo 10 dienu laikā Krieviju pametuši 200 000 iedzīvotāju.

Kompānija "Virtuzone", kas palīdz uzņēmumiem uzsākt darbību Dubaijā, piedzīvojusi milzīgu Krievijas klientu pieplūdumu. "Kopš kara sākuma mēs saņemam piecas reizes vairāk pieprasījumu no Krievijas klientiem," sacījis uzņēmuma izpilddirektors Džordžs Hojeige. "Viņi ir noraizējušies par tuvojošos ekonomikas sabrukumu, tāpēc pārceļas uz šejieni, lai nosargātu savas bagātības," viņš piebildis.

Krievijas pilsoņu pieplūdums ir palielinājis pieprasījumu pēc luksusa villām un dzīvokļiem visā pilsētā. Nekustamā īpašuma aģenti ziņo par īpašumu cenu pieaugumu, jo Krievijas iedzīvotāji, ierodoties Dubaijā, meklē iespējas iegādāties mājas.

Dubaijā bāzētās nekustamā īpašuma aģentūras "Modern Living" pārstāvji sacījuši, ka 2022. gada pirmajos trīs mēnešos Krievijas iedzīvotāju īpašumu iegādes darījumu skaits audzis par divām trešdaļām.

"Viņi nepērk tikai investīciju dēļ, viņi skatās uz Dubaiju kā uz otro mājvietu," viņš uzsvēris.

Tāpat arī daudzas starptautiskas kompānijas un Krievijas jaunuzņēmumi pārvieto savus darbiniekus uz AAE.

Krievijas investīciju apjoms pieaug tikai dažus mēnešus pēc tam, kad AAE iekļauta tā saucamajā Finanšu darījumu darba grupas (FATF) "pelēkajā sarakstā". Tas nozīmē, ka valsts tiek pastiprināti novērota saistībā ar tās centieniem apkarot naudas atmazgāšanu un teroristu finansēšanu. AAE valdība apgalvojusi, ka veikusi nozīmīgus pasākumus, lai regulētu ienākošos ieguldījumus un paziņojusi, ka aizvien apņēmusies cieši sadarboties ar FATF saistībā ar jomām, kurās vēl veicami uzlabojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!