Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien solīja pirkt eiro zonas obligācijas, lai novērstu eiro zonas valstu parādu krīzes ietekmi uz globālo ekonomiku, un Lielais septiņnieks (G7) solīja ar "koordinētu rīcību" atbalstīt eiro zonas un ASV finanšu stabilitāti.

ECB nepateica, tieši kuru valstu obligācijas tā pirks, bet finanšu analītiķi uzskata, ka tās var būt Itālijas un Spānijas obligācijas.

Pirms biržās pirmdien tika atsākta tirdzniecība pēc pārtraukuma nedēļas nogalē, G7 nāca klajā ar paziņojumu, ka "apņemas nepieciešamības gadījumā koordinēti rīkoties, lai nodrošinātu likviditāti un atbalstītu finanšu tirgu funkcionēšanu, finanšu stabilitāti un ekonomikas izaugsmi".

"Mēs apņemamies risināt saspīlējumu, kuru izraisījušas pašreizējās mūsu fiskālo deficītu, parādu un [ekonomikas] izaugsmes problēmas, un apsveicam izšķirīgās darbības, kas veiktas ASV un Eiropā," teikts G7 paziņojumā.

G7 atgādināja, ka "ASV ir pieņemtas reformas, kas nodrošinās ievērojamu budžeta deficīta samazināšanu vidējā termiņā", savukārt "eiro zonas samits 21.jūlijā lēmis par visaptverošu paketi situācijas risināšanai Grieķijā un citās valstīs", kurām ir finanšu problēmas.

Valstu parādu krīzes eiro zonā un ASV pagājušajā nedēļā izraidīja kritumu pasaules akciju tirgos. Pastāvēja bažas par iespējamu šī krituma turpināšanos, ja G7 nenāktu klajā ar paziņojumu par darbības plānu. Problēmu saasināja arī reitingu aģentūras "Standard & Poor's" piektdien pieņemtais lēmums samazināt ASV kredītreitingu no AAA līdz AA+.

ECB pirmdien pēc ārkārtas sarunām par parādu krīzi eiro zonā arī atzinīgi novērtēja Itālijas un Spānijas valdību "izšķirīgo un ātro" rīcību valsts budžeta deficīta samazināšanai.

Itālijas un Spānijas rīcību svētdien atzinīgi novērtēja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele. Sarkozī un Merkele arī atkārtoti apliecināja savu apņemšanos īstenot pasākumus eiro aizsardzībai, par kuriem tika pieņemta vienošanās eiro zonas samitā 21.jūlijā.

Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīna Lagarda apsveica ECB, G7, Francijas un Vācijas solījumus stabilizēt finanšu tirgus. "Šī sadarbība veicinās uzticības saglabāšanos un globālās ekonomikas izaugsmi," sacīja Lagarda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!