Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda, kuras kandidatūra izvirzīta Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta amatam, paziņojusi, ka uz laiku pārtrauc pildīt SVF izpilddirektores pienākumus.

"Esmu pagodināta par izvirzīšanu Eiropas Centrālās bankas prezidenta amatam. Saistībā ar to un pēc konsultācijām ar SVF ētikas komiteju un SVF valdi esmu nolēmusi nominācijas periodā uz laiku atteikties no SVF izpilddirektores pienākumiem," sacīts SVF izplatītajā Lagardas paziņojumā.

Kamēr Lagarda neveiks SVF izpilddirekores pienākumus, izpilddirektora pienākumu izpildītājs būs viņas pirmais vietnieks Deivids Liptons, pavēstīja SVF valde.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības samitā otrdien Briselē tika nolemts izvirzīt 63 gadus veco Lagardu ECB prezidenta amatam. Lai stātos šajā amatā, viņai jāgūst Eiropas Parlamenta piekrišana. Ja Lagarda tiks apstiprināta par ECB prezidenti, viņa būs pirmā sieviete šajā amatā.

Pašreizējā ECB prezidenta Mario Dragi astoņu gadu pilnvaru termiņš beigsies 1. novembrī. ECB prezidentu nevar iecelt amatā uz otru pilnvaru termiņu pēc kārtas.

Lagarda ir SVF izpilddirektore kopš 2011. gada. Pirms tam viņa ieņēma vairākus ministru amatus Francijas valdībā, tostarp bija ekonomikas, finanšu un rūpniecības ministre no 2007. līdz 2011. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!