Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien, 10. decembrī, samazināja eirozonas ekonomikas krituma prognozi šim gadam, taču brīdināja, ka inflācija šogad saglabāsies zema.

ECB prognozē, ka eirozonas ekonomika šogad saruks par 7,3%, nevis 8%, kā tika lēsts septembrī.

Savukārt nākamgad un 2022. gadā eirozonas ekonomika pieaugs attiecīgi par 3,9% un 4,2%.

Banka arī izteikusi pirmo prognozi 2023. gadam, paredzot ekonomikas izaugsmi 2,1% apmērā.

Vienlaikus ECB prognozē, ka inflācija eirozonā šogad būs vien 0,2%, bet nākamgad un 2022. gadā pieaugs līdz attiecīgi 1% un 1,1%.

Kā ziņots, ECB ceturtdien nolēma bāzes procentlikmi saglabāt nemainīgu un palielināt obligāciju uzpirkšanas programmas apjomu.

Šīgada pēdējā ECB padomes sēdē Frankfurtē galveno bāzes procentlikmi nolemts saglabāt 0% līmenī.

Padome arī nolēma saglabāt noguldījumu iespējas uz nakti likmi -0,5% līmenī un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 0,25% līmenī.

Bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme ir spēkā kopš 2016. gada 16. marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - kopš 2019. gada 18. septembra.

Tāpat ECB nolēma par 500 miljardiem eiro līdz 1,85 triljoniem eiro palielināt obligāciju ārkārtas uzpirkšanas programmas apmēru.

Vienlaikus banka pagarinājusi šīs programmas darbības ilgumu no 2021. gada vidus vismaz līdz 2022. gada martam. ECB gan norāda, ka šī programma turpinās darbību, kamēr banka neuzskatīs, ka ir pārvarēta pandēmijas izraisītā krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!