Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) darīs visu nepieciešamo, lai cīnītos pret inflāciju, kura kādu laiku varētu saglabāties "nevēlami augstā līmenī", otrdien paziņoja ECB prezidente Kristīne Lagarda.

Bankas ikgadējā konferencē par monetāro politiku Lagarda norādīja, ka inflācijas kāpums ir "liels izaicinājums".

"Mēs darīsim visu nepieciešamo, lai nodrošinātu, ka vidējā termiņā inflācija stabilizējas mūsu mērķrādītāja divu procentu līmenī," solīja ECB prezidente.

Portugāles kūrortpilsētā Sintrā notiekošajā konferencē Lagarda atzina, ka pašreizējā inflācija rūpniecības un lauksaimniecības precēm ir straujākā kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem.

Arī enerģētikas cenu kāpums ir "augstāks nekā atsevišķi lēcieni, kas bija vērojami pagājušā gadsimta 70.gados", viņa piebilda.

Inflācijas spiediens "pastiprinās un paplašinās", brīdināja ECB prezidente, piebilstot, ka celties sācis arī nominālās algas pieaugums.

Vienlaikus reālo algu "noēd" inflācija, bet ekonomikas satricinājumi kavē izaugsmi, viņa klāstīja.

Tomēr centrālā banka prognozē, ka eirozona izvairīsies no recesijas un ekonomikas izaugsme turpināsies.

Maijā patēriņa cenas gada izteiksmē eirozonā pieauga par 8,1%, kas ir visu laiku lielākā inflācija vienotās valūtas zonā.

Inflāciju veicina Krievijas iebrukums Ukrainā un tā izraisītais enerģētikas un pārtikas cenu kāpums.

9.jūnijā ECB padome pēc kārtējās sēdes paziņoja, ka ECB nolūkā cīnīties pret augsto inflāciju jūlijā gatavojas palielināt procentlimes pirmo reizi 11 gadu laikā, kā arī procentlikmju paaugstināšana ir gaidāma arī septembrī un turpmāk.

ECB padomes sēdē Amsterdamā jūnijā galveno bāzes procentlikmi tika nolemts saglabāt 0% līmenī, noguldījumu iespējas uz nakti likmi -0,5% līmenī un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 0,25% līmenī.

Bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme ir spēkā kopš 2016.gada 16.marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - kopš 2019.gada 18.septembra.

Pēc ECB padomes sēdes izplatītajā paziņojumā teikts, ka nākamajā sanāksmē jūlijā šis trīs likmes paredzēts paaugstināt par 0,25 procentpunktiem.

Lagarda atkārtoja ECB iepriekšējos secinājumus, ka likmes paaugstināšana varētu notikt straujāk, lai iegrožotu inflāciju.

Frankfurtē bāzētā institūcija arī plāno izstrādāt instrumentu, kā risināt nepamatotu aizdevumu izmaksu pieaugumu eirozonas dalībvalstīm ar vislielāko parādu.

Jaunā instrumenta mērķis būs samērīgi sniegt atbalstu, lai mudinātu "saprātīgu fiskālo politiku", klāstīja Lagarda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!