Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) paziņojusi, ka turpinās cieši sadarboties ar Grieķijas Banku, lai uzturētu finanšu stabilitāti valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Paziņojumā teikts, ka ECB turpinās sniegt ārkārtas palīdzību Grieķijas finanšu sistēmai tādā līmenī, kādā tas tika atrunāts piektdien.

Iepriekš Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms paziņojis, ka ECB jāizlemj, vai tā turpinās sniegt ārkārtas palīdzību Grieķijas bankām, lai novērstu to bankrotu.

Ziņots, ka iepriekš tika prognozēts, ka ECB nepagarinās ārkārtas aizdevumus Grieķijas bankām. Ja tas notiktu, tad krīzē nonākušajai Grieķijai būtu "pirmdien jāizsludina banku brīvdienas, gaidot kapitāla kontroles ieviešanu".

Kā zināms, Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu apmaiņā pret vairāku reformu īstenošanu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, paziņodama, ka šīs prasības izraisītu recesiju un ka piedāvātā summa nav pietiekama.

Jau vēstīts, ka Grieķijas parlaments balsojumā sestdienas naktī apstiprināja ierosinājumu nākamnedēļ rīkot referendumu jautājumā par to, vai Grieķijai jāpieņem starptautisko kreditoru nosacījumi attiecībā uz finansiālo palīdzību.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paredz, ka iedzīvotāji nobalsos pret "valsts kreditoru ultimātam", tāpēc ar pārliecību norādīja, ka "pēc šī lepnā "nē" paušanas valsts pārrunu vešanas spēks ar tās kreditoriem tiks stiprināts."

Savukārt Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore Kristīne Lagarda paziņojusi, ka 5.jūlijā plānotajam Grieķijas referendumam par starptautisko kreditoru priekšlikumiem nebūs juridiskā spēka, jo referendums notiks pēc 30.jūnija, kad finanšu atbalsta programma jau būs beigusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!