Foto: AFP/Scanpix

Eiropā sāk ienākt investīcijas no tā dēvētajām BRIC valstīm - Brazīlijas, Krievijas, Indijas, Ķīnas -, rāda jaunākais EY Eiropas investīciju vides pētījums "European Attractivness Survey 2014".

Investīcijas Brazīlijā, Krievijā, Indijā, Ķīnā ir izgājušas noteiktu ciklu, radušās spēcīgas vietējās korporācijas, kuras ir gatavas izplesties citur pasaulē, tai skaitā arī Eiropā, intervijā aģentūrai LETA tendences skaidroja EY partneris Guntars Krols.

Viņaprāt, vēl ir grūti teikt, vai Latvija ir labs galamērķis investoriem no minētajām valstīm, tomēr Krols nebūtu pārsteigts, ja tuvākā gada vai divu laikā Latvijā būs redzamas investīcijas no šīs grupas valstīm - Ķīnas, Brazīlijas vai Indijas. Investīcijas no Krievijas Latvijā jau notiek vēsturisku iemeslu dēļ.

EY pētījums rāda, ka investori no BRIC valstīm pagājušajā gadā Eiropā īstenojuši 313 investīciju projektus, un tas ir par 28% vairāk nekā 2012.gadā, kad tika īstenoti 245 investīciju projekti. Pērn BRIC valstu īstenotie investīciju projekti Eiropā radījuši 16 900 darba vietas, kas ir par 37% vairāk nekā 2012.gadā, kad tika radītas 12 309 darba vietas.

No šīm četrām valstīm visvairāk investīciju pērn Eiropā veica Ķīna, īstenojot 153 investīciju projektus un radot 7135 darba vietas. Otrajā vietā ir Indija - 103 investīciju projekti un 7000 darba vietu.

BRIC valstu investīcijas Eiropā koncentrējušās Lielbritānijā un Vācijā.

EY pētījums rāda, ka no Eiropas valstīm pagājušajā gadā visvairāk ārējās tiešās investīcijas piesaistījusi Lielbritānija, Vācija, Francija, Spānija un Beļģija. Šīs valstis pagājušajā gadā piesaistīja 61% no ārējām tiešām investīcijām Eiropā, un salīdzinājumā ar 2012.gadu piesaistītais ārējo tiešo investīciju apjoms audzis par diviem procentpunktiem.

Lielbritānijā lielākais investors bija ASV, nodrošinot 35% no pērn Lielbritānijā ieplūdušajām investīcijām. Vācija pērn piesaistījusi par 21% vairāk investīciju projektu ražošanas sektorā, un to panākt ļāva spēcīgā industriālā bāze un izglītotais darbaspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!