Foto: Reuters/Scanpix/LETA
ASV gāzes cena pieaugusi līdz augstākajam līmenim vairāk nekā desmit gadu laikā, jo pieprasījums no Eiropas un Āzijas patukšojis reģiona uzkrājumus, tiem sarūkot zem vidējās atzīmes šajā periodā, raksta "Reuters".

ASV gāzes cena pieaugusi līdz augstākajam līmenim vairāk nekā desmit gadu laikā, jo pieprasījums no Eiropas un Āzijas iztukšojis reģiona krātuves, tām sarūkot zem vidējās atzīmes šajā periodā, raksta "Reuters".

Mēneša nākotnes kontraktu līgumi par gāzi "Henry Hub" Luiziānā pieauguši līdz 6,4 dolāriem par miljonu britu siltuma vienību, kas ir augstākais rādītājs reālā izteiksmē kopš 2010. gada.

Vairumtirdzniecības cenas ASV joprojām ir daudz zemākas par tām, kas dominē Ziemeļaustrumāzijā (33 dolāri par miljonu siltuma vienību un Ziemeļrietumu Eiropā (34 dolāri).

Deficīts citos reģionos un bažas par piegāžu pārtraukumiem no Krievijas veicina cenu pieaugumu, palielinoties pieprasījumam un sašķidrinātās dabasgāzes cenām. ASV sašķidrinātās dabasgāzes eksports trīs mēnešos no novembra līdz janvārim pieauga par 13%, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, savukārt gāzes ražošanas apjomi pieauga par nepilniem 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!