Foto: Pixabay.com

Eiropā šogad valda lielākais sausums pēdējo 500 gadu laikā, un patlaban divām trešdaļām kontinenta piemērots brīdinājums par sausumu, liecina Eiropas Komisijas dati.

Eiropas Sausuma observatorijas iestādes provizoriskie dati uzrāda, ka 47% Eiropas patlaban piemērots brīdinājums, kas nozīmē, ka augsnē ir mitruma deficīts. Papildu 17% kontinenta ir trauksmes stāvoklī, kas nozīmē, ka veģetācija ir pakļauta riskam.

Visā Eiropā šobrīd sausie un karstie laikapstākļi apdraud mājlopus un rada iespējamu kaitējumu ražai. Iestāde prognozē, ka graudu raža šogad varētu samazināties par 16% zem pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja. Tāpat prognozes par sojas pupiņu un saulespuķu ražu liecina, ka tā būs par attiecīgi 15% un 12% mazāka nekā iepriekš.

"Lielais sausums, kas kopš gada sākuma skāris daudzus Eiropas reģionus, augusta sākumā turpināja paplašināties un situācija pasliktinājusies," teikts ziņojumā.

Prognozes liecina, ka valstīs, kas atrodas Eiropas Vidusjūras piekrastē, piemēram, Itālijā, Francijā un Spānijā, līdz novembrim, visticamāk, būs siltāki un sausāki laikapstākļi.

"Pastāvīgie karstuma viļņi un ūdens trūkums ir būtiski ietekmējis ūdens līmeni visā ES," sacījusi ES pētniecības komisāre Marija Gabriela. "Šobrīd mēs novērojam ugunsgrēku sezonu, kas ievērojami pārsniedz vidējos rādītājus un būtiski ietekmē augkopību. Klimata pārmaiņas neapšaubāmi katru gadu ir aizvien vairāk pamanāmākas," viņa uzsver.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!