Foto: AP/Scanpix
Eiropas banku sektors Grieķijā ieviesto ierobežojumu dēļ svētdien zaudējis vairāk nekā 56 miljardus ASV dolāru (50 miljardus eiro), vēsta aģentūra "Bloomberg".

Biržas indekss "Stoxx 600", kurā ir iekļautas Eiropas banku akcijas, piedzīvojis kritumu par 4,4%, kas ir sliktākais rādītājs kopš 2011. gada novembra. Tas notika pēc Grieķijas valdības lēmuma ierobežot banku darbību valstī līdz 6. jūlijam. Grieķija ieviesa arī kontroli pār kapitāla plūsmu, lai apturētu naudas aizplūšanu no valsts.

Aģentūra norāda, ka visvairāk savu vērtspapīru vērtību zaudējušas Portugāles, Spānijas un Itālijas kredītiestādes. Portugāles bankas "Banco Comercial Portugues" akcijas kritušās par 9,1%, Spānijas "Banco Popular Espanol" – par 6,5%, bet Itālijas bankas "Banca Monte dei Paschi" akcijas - par 7,2%.

Jau ziņots, ka 5. jūlijā Grieķijā notiks referendums par kreditoru priekšlikumiem finanšu atbalsta programmas pagarināšanai.

Jau vēstīts, ka Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs uzrunā tautai svētdienas vakarā paziņoja, ka Grieķijā pirmdien tiks slēgtas bankas un noteikti ierobežojumi noguldījumu izņemšanai.

Viņš sacīja, ka to rekomendējusi Grieķijas centrālā banka, jo starptautiskie kreditori sestdien atteikušies pagarināt aizdevuma programmu, bet Eiropas Centrālā banka (ECB) svētdien nav palielinājusi ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām.

Eirozonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30. jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5. jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Starptautiskie aizdevēji piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai šajā nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!