Foto: Reuters/Scanpix


Eiropas Investīciju banka (EIB), kas ir visu 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finansēta institūcija, "iesaldējusi" aizdevuma un investīciju projektus Ukrainā, vēsta "Reuters".

Banka trešdien paziņojusi, ka būtu bezatbildīgi politiski tik nestabilā laikā likt saviem partneriem Ukrainā turpināt iesāktos projektus. Tāpēc līdzšinējo projektu finansēšana tiks pārtraukta, līdz "valstī stabilizēs politiskais klimats".

Līdz šim banka slēgusi līgumus un devusi aizdevumus Kijevas metro modernizācijas projektiem, kā arī Ukrainas lidostu gaisa satiksmes kontroles sistēmas uzlabošanai.

Pēdējo septiņu gadu laikā banka ar Ukrainas valsti slēgusi sadarbības līgumus 2,1 miljarda eiro apmērā.

EIB ir ES finansēta institūcija, kuras darbība ir galvenokārt vērsta uz sabalansētas ekonomiskās attīstības un sociālās kohēzijas veicināšanu ES esošajās un topošajās dalībvalstīs. EIB izveidošana ir atrunāta Romas Līgumā 1958.gadā.

Jau vēstīts, ka Ukrainas galvaspilsētā Kijevā trešdien turpinās vardarbīgi nemieri, milicijai cenšoties izdzenāt galveno pret valdību noskaņoto demonstrantu nometni - Kijevas Neatkarības laukumu. Sadursmēs, kas sākās otrdien, ir vismaz 25 bojāgājušie.

Pilsēta ir pārvērtusies kaujas laukā, kur deg ugunis, skan šāvieni un sprādzieni. Simtiem cilvēku ir ievainoti, slimnīcās veidojas rindas uz operācijām. Cietušajiem ir šautas brūces, izsistas acis un dažos gadījumos - amputēti locekļi. Starp bojāgājušajiem ir deviņi miliči un viens žurnālists, bet 241 cilvēks ir hospitalizēts, liecina Veselības ministrijas dati.

Nemieri atsākās, kad milicija bloķēja tūkstošiem demonstrantu ceļu uz  parlamenta ēku, kur opozīcija otrdien centās panākt, lai tiktu atjaunota 2004. gada konstitūcija, kas samazinātu prezidenta Viktora Janukoviča  pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!