Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vēl vienā veiksmīgā darījumā 2022. gada pirmajā obligāciju sindicēšanā Eiropas Komisija Eiropas Savienības vārdā piesaistījusi papildu 5 miljardus eiro NextGenerationEU līdzekļos.

Ar termiņu 2051. gada 6. jūlijā 30 gadu obligācija kā esošās ES obligācijas palielinājums programmas ietvaros piesaistīto finansējumu palielina līdz 78,5 miljardiem eiro. Komisijas īstenotā veiksmīgā izvietošana palīdzēs saglabāt Eiropas atveseļošanas dinamiku pēc Covid-19 pandēmijas, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

"Obligācijai bija gandrīz 13 reizes pārsniegts parakstīšanās limits, kopējam rīkojumu reģistram sasniedzot 64,1 miljardu eiro. Šis lielais pieprasījums ļāva Komisijai izvietot obligāciju ar ļoti labiem cenas nosacījumiem, kas liecina par ieguldītāju augsto uzticēšanās līmeni programmai NextGenerationEU," skaidro pārstāvniecībā.

Komisija šo emisiju papildināja vēl ar 2,2 miljardiem eiro, 5 gadu obligāciju, lai finansētu kompensējošus aizdevumus Portugālei Eiropas finanšu stabilizācijas mehānisma (EFSM) ietvaros.

Budžeta un administrācijas komisārs Johanness Hāns norāda: "Komisija turpinās atbalstīt dalībvalstu centienus mazināt pandēmijas ietekmi un atjaunot ekonomiku uz digitālāka un ilgtspējīgāka pamata."

Izmantojot NextGenerationEU ietvaros jau piesaistītos līdzekļus, Komisija ir finansējusi aptuveni 67 miljardus eiro Atveseļošanas un noturības mehānisma maksājumos vairākām dalībvalstīm. 2021. gada decembra beigās vairāk nekā 7 miljardi eiro tika papildus piešķirti citu ES programmu atbalstam, kuras ir svarīgas Eiropas virzībā uz digitālo un zaļo pārkārtošanos.

Šodienas darījums ir sestais sindicētais darījums, ko Komisija ir veikusi NextGenerationEU ietvaros. Papildus 2,5 miljardiem eiro, kas programmai piesaistīti ar obligāciju izsoli janvārī, darījuma rezultātā Komisija sasniedz 7,5 miljardus eiro no 50 miljardu eiro finansējuma mērķa 2022. gada pirmajiem sešiem mēnešiem.

Kā noteikts emisiju kalendārā gada pirmajai pusei, Komisija plāno veikt vēl četrus sindicētus darījumus laikposmā no 2022. gada marta līdz jūnijam. Sindicētie darījumi tiks papildināti ar turpmākām ikmēneša ES obligāciju izsolēm. Īstermiņa finansējumu turpinās piesaistīt divās ES parādzīmju izsolēs mēnesī, kuras Komisijai dos papildu elastīgumu, lai nodrošinātu maksājumu vajadzības.

NextGenerationEU ir pagaidu instruments, kas nodrošina vairāk nekā 800 miljardu eiro lielu atbalstu Eiropas atveseļošanai pēc koronavīrusa pandēmijas un zaļākas, digitālākas un noturīgākas Eiropas veidošanai.

Lai finansētu NextGenerationEU, Komisija līdz 2026. gada beigām kapitāla tirgos aizņemsies aptuveni 800 miljardus eiro faktiskajās cenās. No šīs kopsummas 723,8 miljardi eiro būs pieejami Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros. Papildu 83,1 miljards eiro atbalstīs ES galvenās programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!