Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā reitingu aģentūra 'Standard&Poor's' iekļāvusi Eiropas Savienību kredītreitinga pazemināšanas kandidātu sarakstā, kā arī plāno pazemināt reitingus vairākām lielākajām Eiropas bankām, trešdien informē ārvalstu masu mediji.

Eiropas Savienība iekļauta to kandidātu sarakstā, kuriem paredzēts pazemināt augstāko AAA reitingu, vēsta britu telekanāls "Sky News". Savukārt aģentūra "RIA Novosti" informē, ES īstermiņa reitings noteikts A-1 līmenī.

"Standart&Poor's" plāno arī pazemināt Eiropas lielāko banku kredītreitingus. Sarakstā iekļauti tādi finanšu giganti kā Vācijas "Deutsche Bank" un "CommerzBank", Francijas "Societe Generale" un "BNP Paribas", BPCE, "Natixis", "Credit Agricole", Nīderlandes "Rabobank", lielākās Itālijas bankas "Intesa Sanpaolo" un "Unicredit" un citas, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Mēs izņemsim šīs kredītiestādes no saraksta, tiklīdz būs pārskatīti attiecīgo valstu suverēnie reitingi," paziņoja aģentūra, atzīmējot, ka Austrijas, Beļģijas, Somijas, Vācijas un Nīderlandes reitingu varētu pazemināt par vienu pakāpi, bet Francijas, Igaunijas, Īrijas, Itālijas, Maltas, Prtugāles, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas – pat par divām.

Iekļaušana pārskatāmo reitingu sarakstā nozīmē, ka ir 50% iespēja kredītreitinga pazemināšanai tuvāko 90 dienu laikā.

Jau vēstīts, ka S&P šonedēļ paziņoja par plāniem pazemināt 15 eiro zonas valstu kredītreitingu, tostarp Vācijas, Francijas, Nīderlandes, Somijas un Austrijas, kurām pašlaik ir augstākais AAA reitings. Tāds pat liktenis var piemeklēt arī eiro zonas parādu krīzes risināšanai radīto Eiropas Finanšu stabilizācijas mehānismu.

Ņemot vērā, ka aģentūra nāk klajā ar šādiem paziņojumiem tieši pirms eiro zonas līderu samita Briselē, ES jau pārmetusi tai politisku motivāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!