Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments atbalstījis plānu paātrināt Eiropas stratēģisko gāzes rezervju papildināšanu, lai mājsaimniecībām un uzņēmumiem pietiktu gāzes nākamajai apkures sezonai.

Nostāja par Komisijas priekšlikumu, ko Parlaments pieņēma saskaņā ar steidzamības procedūru, tagad vēl jāapspriež ar dalībvalstu ministriem. EP deputāti vēlas noteikt obligātu minimālo 80% gāzes līmeni krātuvēs līdz 2022. gada 1. novembrim, turpmākajos gados uzkrājumu palielinot līdz 90%, lai panāktu energoapgādes drošību un pasargātu eiropiešus no iespējamiem piegādes pārrāvumiem.

Visiem uzglabāšanas operatoriem būs jāveic arī jauna obligātā sertifikācija, lai izvairītos no ārējas iejaukšanās radītiem riskiem. Operatoriem, kuri nespēs nodrošināt šo sertifikāciju, būs jāatsakās no ES gāzes krātuvju īpašumtiesībām vai kontroles. Turklāt operatori nevarēs slēgt gāzes krātuvi bez valsts regulatora atļaujas.

Lai paātrinātu gāzes krājumu papildināšanu, jaunais likums varētu dot stimulus enerģētikas uzņēmumus, piešķirot atlaides pārvades tarifiem uz krātuvēm vai no tām.

"Šis svarīgais tiesību akta priekšlikums nav tikai jauns un ļoti vajadzīgs likums. Tā mērķis pirmām kārtām ir nodrošināt gāzes piegādi nākamajā ziemā," izteicās Eiropas Parlamenta deputāts Ježijs Buzeks (EPP, Polija), kurš vadīs Eiropas Parlamenta sarunu grupu likumdevēju sarunās.

"Tieši to šodien no Eiropas Savienības gaida mūsu iedzīvotāji – mājsaimniecības, mazie un vidējie uzņēmumi un rūpniecība. Mums ir jāattaisno šīs cerības, un mēs esam gatavi nekavējoties sākt sarunas. Es ticu, ka Padome piekritīs mūsu pieejai," viņš piebilda.

Parlaments ar 516 balsīm par, 25 pret un 15 atturoties nobalsoja par nostājas nodošanu likumdevēju sarunām. Tās varēs sākties, tikko par savu nostāju būs vienojušies arī ES dalībvalstu ministri.

Komisija tiesību akta priekšlikumu pieņēma 23. martā saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu. Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja lūdza piemērot steidzamības procedūru Parlaments par šādas procedūras piemērošanu. Versaļas samitā ES vadītāji pieprasīja veikt pasākumus, lai risinātu jautājumu par enerģētisko neatkarību. Eiropadomes 24. un 25. marta samitā atzinīgi novērtētā Eiropas Komisijas priekšlikuma mērķis ir samazināt gāzes piegādes drošības riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!