Foto: EPA/Scanpix/LETA

Plašāka testēšana, atbalsts ārstiem un medmāsām slimnieku kopšanā - Eiropas Parlaments (EP) piektdien nolēma atbalstīt veselības aprūpes nozari ar 3,08 miljardiem eiro no ES budžeta, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

ES līdzekļus tieši virzīs veselības aprūpes sistēmu atbalstam dalībvalstīs, lai palīdzētu tām cīņā ar koronavīrusa pandēmiju.

Atbalstītā ierosme ļaus ES iegādāties steidzamas medicīnas preces, piemēram, maskas un elpošanas ierīces, pārvadāt medicīnisko aprīkojumu un pacientus pārrobežu reģionos, finansēs papildu ārstu un māsu pieņemšanu darbā krīzes punktos visā Eiropas Savienībā, kā arī palīdzēs dalībvalstīm izveidot pārvietojamas lauka slimnīcas.

Kopumā 3,08 miljardi eiro no ES budžeta tiks izmaksāti galvenokārt caur Ārkārtas atbalsta instrumentu (2,7 miljardi eiro) un ES civilās aizsardzības mehānismu rescEU (380 miljoni eiro).

Šajā atbalsta paketē iekļauti arī papildu līdzekļi repatriācijas lidojumu finansēšanai (45 miljoni eiro) no ES Civilās aizsardzības mehānisma, vairāk līdzekļu Eiropas Slimību profilakses un kontroles centram (3,6 miljoni eiro), kā arī atbalsts Grieķijai darbā ar paaugstinātu migrācijas spiedienu (350 miljoni eiro) un palīdzība Albānijas atjaunošanā pēc zemestrīces (100 miljoni eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!