Foto: DELFI

Zviedrijas pilsētas Gēteborgas projekts ceturtdienas vakarā Bratislavā saņēma galveno žūrijas balvu Eiropas Uzņēmējdarbības veicināšanas apbalvošanas ceremonijā, kurā īpaša atzinība tika izteikta Latvijas augstskolu studentu komandu konkursam "Radām novadam".

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi Latvijas studentiem un viņu pārstāvētajām augstskolām, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados. Caur šiem projektiem tiktu radītas jaunas darbavietas, piesaistītas investīcijas un veicināta ekonomiskā attīstība šajos novados.

Savukārt Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs kļuva par vienu no balvas trim finālistiem kategorijā par ieguldījumu uzņēmējdarbības prasmju attīstīšanā.

Eiropas Komisijas Mazo un vidējo uzņēmumu asamblejas laikā tika pasniegtas balvas sešās pamata kategorijās, bet žūriju veidoja iepriekšējās un pašreizējās Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts - Luksemburgas un Slovākijas - pārstāvji, kā arī EK amatpersonas un eksperti.

Galvenā žūrijas balva tika piešķirta Gēteborgas Rietumhisingenas rajonam, kurā tiek īstenots projekts, kas atbalsta rajona reputāciju kā iespēju un uzņēmējdarbības centram. Šis projekts ir sadalīts trīs daļās - uzņēmējdarbība izglītībā, sava biznesa uzsākšana, kas sniedz kursus tikko valstī ieradušiem bēgļiem ar uzņēmējdarbības zināšanām, un sava biznesa attīstīšana, kas ir visaptveroša uzņēmējdarbības apmācības programma.

Uzņēmējdarbības gara veicināšanas balvu saņēma Francijas "Lyon Ville d'Entrepreneuriat", kas ir 46 organizāciju un 200 ekspertu tīkls, lai plašāk veicinātu uzņēmējdarbības garu, palielinātu radīto uzņēmumu skaitu un uzlabotu jauno biznesu dzīvotspēju. Katru gadu šis tīkls sniedz atbalstu aptuveni 10 000-12 000 uzņēmumu un uzņēmēju.

Savukārt balva par ieguldījumu uzņēmējdarbības prasmju attīstīšanā tika piešķirta Lielbritānijas "Enterprise Educators Academe", kas ir pasaulē pirmā iekšējā, akreditētā uzņēmumu apmācības programma.

Biznesa vides uzlabošanas balva tika Portugāles programmai "PME Lider", kas ik gadu pasniedz balvas maziem un vidējiem uzņēmumiem ar labāko finanšu veiktspēju un zemākajiem riska līmeņiem, bet biznesa starptautiskās attīstības atbalstīšanas kategorijā balvu saņēma Somijas "Human Security Finland" projekts.

Balvu par atbalstu zaļo tirgu un resursu efektivitātes attīstībai saņēma Serbijas "Lime Trees & Honey Bees for Sustainable Development of the Danube Microregion" projekts, kas stiprina biškopības konkurētspēju Fruška Gora reģionā un motivē jauniešus uzsākt biškopības biznesu.

Savukārt atbildīgas un ietverošas uzņēmējdarbības balva tika Nīderlandes darba apmācības uzņēmumam "Rotterdam Business Case".

Kopš 2006. gada uz Eiropas Uzņēmējdarbības veicināšanas balvām pretendējuši vairāk nekā 3500 projekti, kas kopumā ir veicinājuši vairāku tūkstošu jaunu kompāniju izveidi. Iniciatīvas galvenais uzdevums ir identificēt un paust atzinību aktivitātēm, kas veicina uzņēmējdarbības attīstību, un tās demonstrēt plašākai sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!