Foto: Pixabay

Eiropā decembrī temperatūra būtiski samazinās, mājokļos ir ieslēgta apkure, cilvēki gatavo vakariņas, darbina veļasmašīnu un skatās televizoru. Taču pienāk brīdis, kad elektrotīkla operatoram vairs nav iespēju nodrošināt elektrību – šāds scenārijs šoziem ir iespējams ne vienā vien Eiropas valstī, raksta "Bloomberg".

Šādā gadījumā Francijas sadales tīkla operators ir izziņojis "sarkano" brīdinājumu, kas nozīmē, ka krājumi ir ierobežoti. Uzņēmums šādās situācijās pārtrauks piegādes atsevišķiem lieliem rūpnieciskajiem lietotājiem un samazinās jaudu, kā arī masveidā nosūtīs mājsaimniecībām pieprasījumu ierobežot elektroenerģijas patēriņu.

Kaut arī daudzi šo aicinājumu ievēro, var pienākt lūzuma punkts, kad operatoram ir jāveic radikāls solis, dažās vietās atslēdzot strāvas padevi, lai izvairītos no pilnīga sistēmas sabrukuma.

Tas ir dramatisks scenārijs, taču tam gatavojas valdības visā Eiropā, jo situācija saistībā ar enerģijas trūkumu pasliktinās ik nedēļu. Trešdien Francijas operators "Reseau de Transport d'Electricite" paziņoja, ka tai, iespējams, šoziem nāksies valstij lūgt vairākas reizes samazināt patēriņu, lai izvairītos no elektrības padeves pārtraukumiem. Līdzīgus brīdinājumus izteikuši arī Somijas operatori.

"Realitāte ir tāda, ka Eiropai nepietiek gāzes," sacījis Londonā bāzētās domnīcas "Onward" enerģētikas un klimata nodaļas vadītājs Eds Birkets. "Ja pieprasījums nesamazināsies, uzņēmumi tiks atslēgti no tīkla, un ārkārtējā gadījumā arī mājsaimniecības var tikt atslēgtas no tīkla," viņš uzsvēra.

Eiropā turpmākajos mēnešos daudz kas būs atkarīgs no laikapstākļiem, norāda eksperti, jo pat nelielas temperatūras svārstības var radikāli mainīt enerģētiskās vajadzības. Piemēram, Francijā, temperatūrai samazinoties par 1 grādu pēc Celsija, elektroenerģijas pieprasījums palielinās par aptuveni 2400 megavatiem, kas ir aptuveni divu no 56 kodolreaktoru jauda.

Vienlaikus eksperti norāda – ja krīze saasināsies, elektroenerģijas padeves samazināšana mājokļiem ir pēdējais variants, un pastāv vairākas iespējas, kuras tiks izmantotas kā pirmās.

Pirmie pasākumi jau ir ieviesti – valdības ir ieteikušas publiskajos baseinos pazemināt temperatūru un nemazgāties dušās tik ilgi, kā arī slēgt ārā apgaismojumu sabiedriskajās ēkās. Parasti kā nākamais solis seko lielie energoietilpīgie uzņēmumi, no kuriem jau iepriekš ir noslēgti līgumi ar valdībām – šiem uzņēmumiem varētu prasīt samazināt patēriņu vai pārtraukt darbību.

Vēlāk varianti kļūst aizvien radikālāki. Francijas gadījumā "Ecowatt" sistēma ļauj cilvēkiem uzraudzīt elektroenerģijas piegādes un pieprasījuma prognozes nākamām dienām trīs līmeņos: zaļā, oranžā un sarkanā krāsā. Ja tīkla operators paredz, ka situācija kļūs kritiska, tas brīdinājumu izplata jau iepriekšējā vakarā. "Retos gadījumos, kad nav iespējams segt visas elektroenerģijas vajadzības, var tikt organizēti lokāli, kontrolēti pārtraukumi, kas ilgst ne vairāk kā 2 stundas," teikts "EcoWatt" vietnē.

Plānoti jaudas pārtraukumi, kaut arī tie, protams, nav laba situācija, joprojām ir labāki par nekontrolētu elektroenerģijas padeves pārtraukumu nerimstošas slodzes apstākļos. Tie ļauj operatoriem ierobežot pārtraukumus, nevis nonākt haotiskā situācijā, kad ir nepieciešamas vairākas dienas, lai viss atkal sāktu darboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!