Foto: AP/Scanpix
Eirozonas finanšu ministri piektdien apstiprinājuši trešo starptautisko Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmu, paziņojušas Eiropas Savienības (ES) amatpersonas.

Paredzamās palīdzības apjoms ir 86 miljardi eiro.

"Jauni aizdevumi līdz 86 miljardiem eiro Grieķijai būs pieejami nākamo trīs gadu laikā," pēc sešu stundu ilgās eirozonas finanšu ministru sanāksmes paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Eirogrupas prezidents un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms izteica pateicību kreditoriem un Grieķijas valdībai, sakot, ka viss intensīvais pēdējo nedēļu darbs ir atmaksājies.

Jau vēstīts, ka arī Grieķijas parlaments piektdien apstiprināja tautsaimniecības glābšanas programmu.

400 lappušu garais dokuments tika apstiprināts ar 222 balsu vairākumu. 64 deputāti balsoja pret, bet 11 atturējās.

Eirozonas finanšu ministru dotais apstiprinājums paver ceļu Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas apstiprināšanai ES dalībvalstu parlamentos, tostarp Vācijas Bundestāgā.

Jau vēstīts, ka Grieķija un starptautiskie kreditori pēc gara sarunu maratona otrdien panāca vienošanos par daudzus miljardus vērto palīdzības programmu.

Atēnām jāīsteno vienošanās par trešo tautsaimniecības glābšanas programmu līdz 20. augustam, kad tai ir jāatmaksā 3,4 miljardi eiro ECB.

Grieķija piekritusi jauna, neatkarīga privatizācijas fonda darbībai un nosacījumiem, kā tiks pārvaldīti nelabvēlīgie banku aizņēmumi.

Atēnas apņēmušās panākt, ka primārais iekšzemes kopprodukta deficīts 2015. gadā būs 0,25%, bet 2016. gadā būs neliels pārpalikums, un tas nozīmē, ka līdz tam laikam jauni fiskālie pasākumi nebūs nepieciešami, norādīja avots.

2016. gadā primārais pārpalikums - balanss, kurā nav iekļauti parādu pakalpojumi, - būs 0,5%, 2017. gadā - 1,75% un 2018. gadā - 3,5%, sacīja avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!