Foto: AP/Scanpix

Grieķijas ekonomikas ministrs Giorgios Statakis izteicis jaunus piedāvājumus, lai rastu risinājumu ieilgušajai Grieķijas parādu krīzei, un eirozonas finanšu ministri tos novērtējuši atzinīgi, norādot, ka tajos vēl ir veicami uzlabojumi un viņiem nepieciešams laiks precīzai priekšlikumu izpētei, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunie priekšlikumi ietver nodokļu palielināšanu uzņēmumiem un turīgākajai sabiedrības daļai.

"Mēs centīsimies noņemt nodokļu slogu no pensijām un algām, bet palielināt to uzņēmumiem un turīgajiem," intervijā BBC paudis Statakis.

Jau ziņots, ka Grieķijai 30. jūnijā jāatmaksā Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi Eiropas Centrālajai bankai (ECB), un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas nopietni apdraudēs valsts palikšanu eirozonā.

Vēstīts, ka pirmdien pulksten 20:00 pēc Latvijas laika Briselē plānota eirozonas līderu ārkārtas sanāksme par situāciju Grieķijā.

Pirms sanāksmes Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņojis, ka Grieķijas izteiktie priekšlikumi bijuši "pirmie priekšlikumi daudzu nedēļu laikā".

"Šovakar es vēlos, lai galdā tiek liktas visas kārtis. Tas nenozīmē, ka vēlos apspriest tehniskas detaļas, bet tas nozīmē, ka vēlos beigt šo politisko azartspēli," viņš teicis.

Jau ziņots, ka Grieķijas sarunas ar ES, ECB un SVF par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, šonedēļ izvērtušās asākā vārdu apmaiņā. Vairākas amatpersonas sākušas jau atklāti apspriest iespējamo Grieķijas aiziešanu no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!