Foto: AP/Scanpix
Eirozonas finanšu ministri pirmdien vienojušies par sarakstu ar sīki izklāstītām reformām, kas Grieķijai jāīsteno, lai iegūtu maksājumu no jaunā 86 miljardu eiro lielā aizdevuma.

"Nākamajos mēnešos paveicams liels darbs, tāpēc ir ļoti svarīgi saglabāt šo ļoti spēcīgo reformu inerci," pēc ministru tikšanās paziņoja Eirogrupas prezidents un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Viņš sacīja, ka eirozonas amatpersonas ir apstiprinājušas reformu sarakstu un "pārliecināsies, ka tās tiks ieviestas", cerams, jau līdz oktobra vidum, lai Grieķija varētu saņemt divus miljardus eiro no aizdevuma.

Reformas skars visus Grieķijas ekonomikas aspektus.

Nākamā miljarda eiro piešķiršana būs atkarīga no programmas pirmā oficiālā izvērtējuma vēlāk šomēnes, sacīja Deiselblūms.

"Nav citu alternatīvu, kā izpildīt ar Eiropas Savienību noslēgtās saistības," norādīja ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī.

Jau vēstīts, ka atkārtoti ievēlētais Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs augustā panāca vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem īstenot papildu nodokļu paaugstinājumus un valsts izdevumu samazinājumus apmaiņā pret aizdevumu uz trīs gadiem 86 miljardu eiro apmērā.

20. septembrī notikušajās Grieķijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarēja Cipra partija "Syriza", grieķu vēlētājiem šādi sniedzot tās līderim jaunu mandātu īstenot nepopulārās reformas, par kurām panākta vienošanās ar starptautiskajiem kreditoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!