Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Latvijas garantiju programmu koronavīrusa uzliesmojuma skartiem uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar eksportu. Paredzams, ka programma nodrošinās garantijas līdz pat 160 miljonu eiro apmērā. Šis atbalsta pasākums tika apstiprināts saskaņā ar pagaidu regulējumu valsts atbalsta pasākumiem, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Atbalsts izpaužas kā valsts garantijas aizdevumiem un būs pieejams vidējiem un lieliem uzņēmumiem, kuriem eksports veido vairāk nekā 30% no gada apgrozījuma. Programmas mērķis ir ierobežot risku, kas saistīts ar aizdevumu izsniegšanu eksporta uzņēmumiem, kuri izjūt koronavīrusa uzliesmojuma ekonomisko ietekmi, tādējādi palīdzot tiem turpināt darbību un veikt investīcijas, kas vajadzīgas to konkurētspējas saglabāšanai pēc uzliesmojuma.

Komisija konstatēja, ka Latvijas programma atbilst ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Konkrēti, pirmkārt, tā ir ierobežota laikā. Otrkārt, tā nosaka adekvātu garantiju atlīdzības līmeni. Treškārt, atbalstīto aizdevumu apmērs nav lielāks par summu, kas nepieciešama, lai segtu saņēmēju likviditātes vajadzības, kuras radījis koronavīrusa uzliesmojums. Ceturtkārt, programma ierobežo risku, ko uzņemas valsts, līdz ne vairāk kā 90%. Piektkārt, tā ietver atbilstīgus drošības pasākumus, kas nodrošina, ka šo atbalstu bankas efektīvi novirza saņēmējiem, kuriem tas nepieciešams.

Komisija secināja, ka pasākums ir vajadzīgs, piemērots un samērīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus Latvijas ekonomikā atbilstoši Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. panta 3. punkta b) apakšpunktam un ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Pamatojoties uz to, Komisija apstiprināja pasākuma atbilstību ES valsts atbalsta noteikumiem.

Lēmuma nekonfidenciālā versija būs pieejama ar lietas numuru SA. 57655 Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāta tīmekļa vietnes Valsts atbalsta reģistrā, tiklīdz būs atrisināti ar konfidencialitāti saistītie jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!