Foto: AFP/Scanpix

Lietuva atbilst Māstrihtas kritērijiem un ir gatava pievienoties eirozonai 2015.gada 1.janvārī, secinājusi Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka.

Galīgo lēmumu par Lietuvas pievienošanos monetārajai savienībai 23.jūlija pieņems Eiropas Padome, tomēr pēc Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas atzinuma nav šaubu par pozitīvu padomes lēmumu.

Lietuva kļūs par 19.valsti, kas ieviesusi eiro.

Eiropas Komisijas atzinumā, kas sagatavots Eiropas Parlamentam un Eiropas Padomei, norādīts, ka aprīļa beigās vidējā gada inflācija Lietuvā bija 0,6%, kas ar pamatīgu rezervi iekļaujas Māstrihtas kritērijos noteiktajos 1,7%, paziņojumā norāda Lietuvas valdība.

Valsts budžeta deficīts pērn sasniedza 2,1% no Lietuvas iekšzemes kopprodukta (IKP), bet kritērijos kā maksimālais līmenis noteikts 3% deficīts. Arī valsts parāda līmenis ir zemāks par pieļaujamiem 60%, proti, 39,4% no IKP.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkēvičs uzsver, ka pamanītas un uzteiktas ir Lietuvas kopējās pūles un darbs. "Eiro ieviešana Lietuvai ir stratēģisks solis, kas ir labi pārdomāts gan ekonomiski, gan politiski, un mērķēts ātrākai ekonomiskai izaugsmei un tajā pašā laikā arī labākai mūsu valsts iedzīvotāju dzīvei," skaidro premjers.

Viņš arī atzīst, ka, ņemot vērā situāciju pie Lietuvas robežas, eiro ieviešanai ir vēl lielāka nozīme: "Tas ir vēl viens solis tuvāk ekonomiskai, finansiālai un politiskai mūsu valsts drošībai."

Latvija par eirozonas dalībvalsti kļuva 2014.gada 1.janvārī, bet Igaunija tai pievienojās ar 2011.gadu.

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) jau pasteidzies apsveikt Lietuvu ar gaidāmo pievienošanos eirozonai, solot, ka vajadzības gadījumā Latvija ir gatava palīdzēt kaimiņvalstij ar padomiem.

"Vienota valūta visās trīs Baltijas valstīs veicinās reģiona izaugsmi, stiprinās savstarpējās tirdzniecības un ekonomiskās attiecības, kā arī piesaistīs investīcijas. Lietuvas pievienošanās eirozonai nākamā gada 1. janvārī būs lielisks sākums Latvijas prezidentūrai ES padomē," apsveicot Lietuvu ar saņemto uzaicinājumu pievienoties eirozonai, norāda Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!