Foto: Pixabay

Eiropas Komisija (EK) izteikusi Polijai pēdējo brīdinājumu par sodanaudu nemaksāšanu par ogļraktuvju "KWB Turów" darbības neapturēšanu, ceturtdien paziņoja EK preses pārstāvis.

Viņš atklāja, ka brīdinājums par maksājumu sākšanu 15 dienu laikā no paziņojuma saņemšanas nosūtīts 3. janvārī.

2021. gada septembrī Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēma, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība un par šī lēmuma nepildīšanu katru dienu jāmaksā Briselei 500 000 eiro liela sodanauda.

Tiesā ar sūdzību vērsās Čehija, apgalvojot, ka raktuvēm ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Taču Polija neapturēja raktuvju darbību, apgalvojot, ka tādējādi pārtrūks elektroapgāde diviem miljoniem mājsaimniecību, un uzstāja, ka tiesas rīcībā nav bijusi visa informācija par situāciju. Polijas valdība uzstāj, ka raktuves nodrošina spēkstaciju, kas saražo ap 7% no valstij nepieciešamās elektrības.

Arī Vācija ir sūdzējusies par raktuvēm un to paplašināšanas plāniem, bet Polijas lielākā enerģētikas grupa PGE, kurai pieder gan raktuves, gan elektrostacija, plāno ogļu ieguvi Turovā turpināt līdz 2044. gadam.

Varšava arī norādījusi, ka nav sūdzējusies par brūnogļu raktuvēm, kas tajā pašā reģionā darbojas aiz robežas Čehijas un Vācijas teritorijās.

Ogles Polijā nodrošina līdz pat 80% valstij nepieciešamās elektroenerģijas, tomēr Varšava solījusi attīstīt videi draudzīgāku energoresursu izmantošanu un pēdējās ogļu raktuves slēgt līdz 2049. gadam, kas atbilst ES noteiktajiem izmešu samazināšanas plāniem.

EK pirmo maksājuma uzdevumu Varšavai nosūtīja 10. novembrī, pieprasot 45 dienu laikā samaksāt sodanaudas, kas iekrājušās no 20. septembra līdz 19. oktobrim - aptuveni 15 miljonus eiro.

ES preses pārstāvis žurnālistiem paziņoja, ka Brisele nekad iepriekš nav pieredzējusi, ka dalībvalsts atteiktos maksāt sodanaudu, un parāda summa var tikt atskaitīta no turpmākajiem ES maksājumiem Polijai.

"Kad mēs nonāksim stadijā, kad būs beidzies otrais termiņš, lietu pārņems mūsu budžeta departaments un raudzīsies uz dažādiem gaidāmajiem maksājumiem, kas no ES budžeta tiktu novirzīti attiecīgajai dalībvalstij," paziņoja ES preses pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!