Foto: Europa.eu

Eiropas Komisija (EK) vairākiem televizoru un datoru monitoru ražotājiem uzlikusi rekordlielu sodu par gadiem ilgušu negodīgu cenu regulēšanu, informē EK.

ES pretmonopola regulatori uzņēmumus sodīja kopumā ar 1,47 miljardu eiro (1,02 miljardi latu) lielu naudassodu. Uzņēmumi vienošanās par monitoru katodstaru lampu cenām slēguši no 1996. līdz 2006. gadam. EK norāda, ka divi karteļi bijuši vieni no labāk organizētajiem, ar kuriem institūcijai nācies sastapties. Katodstaru lampas bija svarīga datoru un televizoru monitoru sastāvdaļa, kas veido 50 – 70% to cenas.

“Gandrīz desmit gadus karteļi veica visnelabvēlīgākās darbības pret konkurenci, ieskaitot cenu fiksēšanu, tirgus sadali, klientu sadali, jaudas un izejvielu koordināciju un komerciāli jutīgas informācijas apmaiņu,” teikts komisijas paziņojumā.

Vislielākais sods uzlikts Nīderlandes elektronikas kompānijai “Philips” - 313,4 miljoni eiro (218,4 miljoni latu). Otrs lielākas sods ir Dienvidkorejas kompānijai “LG” - 295,6 miljoni eiro (206 miljoni latu).

Starp citiem karteļa locekļiem bija kompānijas “Panasonic”, “Samsung”, “Toshiba” un “Technicolor”.

No potenciāla 17 miljonu eiro (11,9 miljoni latu) soda izvairījās Taivānas uzņēmums “Chunghwa Picture Tubes”, kurš ziņoja par nelegālo apvienību.

Iesaistītās firmas pulcējušās uz tā sauktajām “zaļajām sanāksmēm” Eiropā un Āzijā, lai apspriestu cenu regulēšanas taktiku. Tāds nosaukums apspriedēm dots, jo parasti pēc tām notikušas golfa spēles. Zemāka līmeņa apspriedes sauktas par “stikla sanāksmēm”. Apspriežu dokumentu saņēmējiem pēc izlasīšanas tie bija jāiznīcina.

Komisija norāda, ka ražotāji karteļos mēģināja kompensēt katodstaru lampu tirgus kritumu, kaitējot patērētājiem. Ražotāji izvairījušies no konkurences, regulējot ražošanas jaudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!