Foto: stock.xchng
Eiropas Komisija (EK) ir publicējusi noteikumu projektu, kas paredz pastiprināt kredītreitingu aģentūru regulēšanu un veicināt konkurenci šajā jomā, kurā pašlaik dominē trīs kompānijas : "Moody's", "Standard & Poor's" un "Fitch Ratings".

Galīgais lēmums par šādām izmaiņām jāpieņem ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam.

Projekts paredz, ka investoriem ir pienākums nepaļauties tikai uz šo aģentūru noteiktiem reitingiem un veikt izpēti pašiem.

Jauno noteikumu projektā arī ierosināts, ka aģentūrām būs jānosaka ES dalībvalstu reitingi reizi sešos mēnešos, nevis reizi gadā kā pašlaik. Reitingi būs jāpublicē ārpus akciju tirgu darba laika un vismaz vienu stundu pirms akciju tirdzniecības sākuma ES.

Projektā iecerēts, ka aģentūrām būs jāinformē valstu valdības par to reitingu publicēšanu vismaz vienu darba dienu iepriekš, nevis 12 stundas iepriekš kā tagad.

Noteikumu projekts paredz, ka aģentūrām būs jāsniedz informācija par izmantoto metodoloģiju un pieņēmumiem, uz kuriem pamatoti reitingi.

ES šajā projektā ierosina, ka obligāciju emitentiem reizi trīs gados būs jāmaina reitingu aģentūras rotācijas kārtībā. Ja emitents vienlaikus izmantos vairāk nekā vienu aģentūru, rotācijas kārtībā būs jāmaina tikai viena aģentūra, bet jebkurā gadījumā nevienu aģentūru nevarēs izmantot vairāk nekā sešus gadus pēc kārtas.

Saskaņā ar šo projektu aģentūru vadošie analītiķi nevarēs noteikt viena un tā paša emitenta reitingu vairāk nekā četrus gadus pēc kārtas. Ja kāda aģentūra būs secīgi noteikusi reitingus kāda emitenta 10 obligācijām, tad šī aģentūra būs jānomaina rotācijas kārtībā. Emitents varēs atkal izmantot iepriekš izmantotu aģentūru pēc četru gadu pārtraukuma.

Projekts paredz, ka noteikums par rotāciju neattieksies uz valstu obligāciju emitentiem. Sarežģītiem, strukturētiem finanšu produktiem būs nepieciešami divi reitingi, kurus būs noteikušas divas dažādas aģentūras.

Projektā ierosināts, ka lielam akcionāram vienā aģentūrā nevarēs piederēt liela akciju daļa citā aģentūrā.

Projekts paredz, ka aģentūra būs atbildīga par ES noteikumu tīšu vai rupji nolaidīgu pārkāpšanu. Investori varēs iesniegt civilas atbildības prasības valstu tiesās.

Noteikumu projekts arī paredz, ka Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestāde izveidos Eiropas Reitingu indeksu, lai investori varētu salīdzināt reitingus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!