Foto: AFP/Scanpix
Pēc Grieķijas parlamenta balsojuma, kurā tika apstiprināta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, ir pilnīgi iespējams, ka piektdien to apstiprinās arī eiro zonas valstu finanšu ministri, paziņoja Eiropas Komisija (EK).

"Mūs ir uzmudinājis šīrīta spēcīgais balsojums Grieķijas parlamentā un mēs esam pārliecināti, ka uz šī pamata un uz ambiciozās vienošanās, kas tika panākta starp [aizdevēju] institūcijām un Grieķijas valdību, šodien [eiro zonas finanšu ministru apspriedē] ir pilnīgi iespējams pozitīvs iznākums," sacīja EK preses sekretāre Anita Breitharta.

Jau ziņots, ka Grieķijas parlaments piektdienas rītā apstiprināja vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par trešo starptautisko aizdevumu 85 miljardu eiro apmērā uz trim gadiem.

Vienošanās tika apstiprināta, pateicoties opozīcijas deputātu balsīm, pēc debatēm, kas bija ilgušas visu nakti.

400 lappušu garo dokumentu balsojumā atbalstīja 222 deputāti, 64 balsoja pret un 11 atturējās. Vairāk nekā 40 deputātu no premjerministra Alekša Cipra valdošās partijas “Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA), tai skaitā viņa valdības bijušais finanšu ministrs Janis Varufakis, atteicās atbalstīt šo vienošanos.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs bija aicinājis parlamentu apstiprināt šo vienošanos, "lai nodrošinātu valsts spēju izdzīvot un turpināt cīņu".

Eiropas Komisija (EK) otrdien paziņoja, ka Grieķija ar starptautiskajiem kreditoriem ir panākusi principiālu tehnisku vienošanos par šo trešo aizdevumu, taču vēl ir vajadzīga politiska vienošanās.

Vienošanās ar kreditoriem otrdienas vakarā tika iesniegta balsojumam Grieķijas parlamentā.

Eiro zonas finanšu ministri (eiro grupa) piektdien rīko ārkārtas sanāksmi Briselē, lai lemtu par starptautisko aizdevumu Grieķijai 85 miljardu eiro apmērā, kas ir trešā finansiālās palīdzības programma šai valstij kopš 2010.gada.

Grieķijai un tās kreditoriem – Eiropas Savienībai (ES), Eiropas Centrālajai bankai (ECB) un Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) – ir galīgi jāvienojas par jaunu aizdevumu līdz 20.augustam, kad Grieķijai būs jāatmaksā 3,4 miljardi eiro no sava parāda ECB.

Lai aizdevums tiktu piešķirts, Grieķijai jāveic fiskāli un citi ekonomiskās politikas pasākumi, tai skaitā nepieciešams reformēt gāzes tirgu, atcelt agras pensionēšanās plānus, likvidēt degvielas cenas atlaides lauksaimniekiem un palielināt dažus nodokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!