Lielbritānijai jau nākamgad draud recesija, bet Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm sagaidāms ekonomikas izaugsmes tempa kritums, teikts otrdien publiskotajā pirmajā Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu (ECFIN) ģenerāldirektorāta novērtējumā par "Brexit" ietekmi uz Lielbritānijas, eirozonas un ES tautsaimniecību.

Sagaidāms, ka Lielbritānija jau šogad piedzīvos iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes tempa "ievērojamu palēninājumu" – iepriekšējās prognozes par šī gada Lielbritānijas IKP izaugsmes tempu liecināja par 1,8% kāpumu, taču tagad EK šo rādītāju samazinājis uz jauno aprēķinu no 1,3% līdz 1,6%.

Savukārt nākamgad, iespējams, valsts varētu piedzīvot arī recesiju 0,3% apmērā, liecina EK aplēses. Optimistiskākajā variantā Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes temps nākamgad varētu palielināties līdz 1,1 %, salīdzinot ar iepriekš prognozētajiem 1,9%.

ECFIN savas prognozes pamato ar "Brexit" nopietnu negatīvu ietekmi uz investīcijām, jo lēmums pamest ES palielinājis finanšu tirgus svārstības. Tāpat izaugsmes tempa prognozes samazinājums skaidrots ar neziņu, kas šobrīd valda gan investoru vidū, gan nacionālajās valdībās.

Ekonomikas izaugsmes tempa sarukšana šogad un nākamgad paredzēta arī eirozonā un ES. Eirozonā jaunais šī gada aprēķins liecina par IKP izaugsmi no 1,5% līdz 1,6%, lai gan pirmīt tika prognozēti 1,6%, savukārt nākamgad izaugsmes prognozi eirozonai "Brexit" referendums pamainījis ievērojamāk no iepriekš prognozētajiem 1,8% uz jauno aprēķinu, kas noteikts no 1,3% līdz 1,5% līmenī.

ES dalībvalstu blokam EK iepriekš prognozējis IKP izaugsmi 1,8 % apmērā gan šogad, gan nākamgad, bet jaunā prognoze paredz, ka jau šogad izaugsmes temps varētu samazināties par 0,2 procentpunktiem un sasniegt 1,6%, bet nākamgad – pat par 0,7 procentpunktiem un sasniegt 1,1%.

Jau ziņots, ka 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Līdzšinējā iekšlietu ministre Terēza Meja pieņēmusi karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuvusi par jauno Lielbritānijas premjerministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!