Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien, 24. septembrī, nākusi klajā ar plānu kriptovalūtu regulēšanai, ierosinot noteikumus, kas var ierobežot sociālā tīkla "Facebook" kriptovalūtas "Libra" attīstību un līdzīgus projektus.

Kopš "Bitcoin" parādīšanās kriptovalūtas iemantojušas lielu popularitāti investoru vidū, bet plašāka sabiedrība, bankas un uzraugošās iestādes joprojām izturas pret tām ar piesardzību.

Pakļaujoties Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu spiedienam, EK izstrādājusi priekšlikumus jaunā sektora regulēšanai, cerot tādējādi arī sekmēt tā attīstību.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis norādīja, ka pārmaiņām digitālajā jomā būtu jāpieiet proaktīvi, vienlaikus mīkstinot potenciālos riskus.

Viņš norādīja, ka potenciāli globālās kriptovalūtas, piemēram, "Libra" saskarsies ar stingrākām prasībām, jo tās rada specifiskus izaicinājumus finanšu stabilitātei.

"Facebook" pagājušā gada paziņojums par "Libra" un maksāšanas sistēmas izstrādi raisīja satraukumu globālajās finanšu uzraudzības iestādēs un izprovocēja privāti vadīto kriptovalūtu kritiku.

"Facebook" aizstāvējis savu iniciatīvu, apgalvojot, ka tādējādi tiks samazinātas izmaksas patērētājiem visā pasaulē. Taču valdības Eiropā uzskata, ka jebkurai digitālai valūtai nepieciešama rūpīga uzraudzība un to jāatbalsta ar eiro vai kādu citu ES valūtu.

EK plānā lielākās digitālās valūtas, piemēram, "Libra" būtu jāuzrauga Eiropas Banku iestādei.

EK arī paziņoja, ka vēlas stingrākus noteikumus Eiropas mēroga maksāšanas sistēmām.

EK plāns tagad tiks apspriests Eiropas Parlamentā un ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!