Foto: Unsplash

Eiropas Komisija (EK) vēlas ierobežot energouzņēmumu pārmērīgos ienākumus, kurus tie gūst, pateicoties strauji pieaugušajām elektrības cenām, trešdien paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Uzņēmumi, kas ražo elektroenerģiju no atjaunīgajiem energoresursiem, šobrīd gūst "milzīgus ienākumus, ar kuriem viņi nav rēķinājušies, par kuriem nav sapņojuši un kurus tie nevar reinvestēt", sacīja Leiena.

"Šobrīd ir pienācis laiks, lai patērētāji gūtu labumu no zemu oglekļa dioksīda emisiju avotiem ar zemām izmaksām, piemēram, atjaunīgajiem energoavotiem," skaidroja Leiena.

"Tāpēc mēs ierosināsim pārvirzīt šo negaidīto peļņu, lai atbalstītu apdraudētos cilvēkus un uzņēmumus," teica EK prezidente.

Elektroenerģijas cenu ES nosaka dārgākais tās ražošanai nepieciešamais enerģijas avots, proti, elektroenerģijas cenu kāpumu nosaka elektrostacijas, kas elektroenerģijas ražošanai sadedzina dārgu gāzi.

Citi enerģētikas uzņēmumi, kas ražo elektroenerģiju no lētākiem avotiem, tostarp atjaunīgajiem energoresursiem, kodoldegvielas un atsevišķiem fosilajiem kurināmajiem, pielīdzina savas produkcijas cenas augstajām cenām, ko nosaka ar gāzi saražotās elektroenerģijas piegādātāji, tādējādi gūstot lielus ienākumus.

Leiena arī ierosināja samazināt elektroenerģijas patēriņu periodos ar augstu pieprasījumu un noteikt cenu griestus Krievijas gāzes importam, lai samazinātu augstās elektroenerģijas cenas.

Šos priekšlikumus piektdien sanāksmē Prāgā apspriedīs par enerģētiku atbildīgie ES dalībvalstu ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!