Foto: AP/Scanpix
Pērn Eiropas Ātrās ziņošanas sistēma par bīstamiem nepārtikas produktiem (RAPEX) vislielāko skaitu paziņojumu saņēmusi par Ķīnā ražoto produkciju, liecina Eiropas Komisijas (EK) ceturtdien publicētais ziņojums.

2012. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu, bīstamo ražojumu bijis par 26 % vairāk, savukārt galvenā izcelsmes valsts bīstamajiem ražojumiem ir Ķīna, no kuras tiek importēts 58 % no kopējā bīstamās produkcijas apjoma.

Kopskaitā pērn no tirdzniecības izņemti 2278 dažādi bīstami produkti, no šiem produktiem, starp kuriem netiek skaitīti pārtikas izstrādājumi, visvairāk bijuši dažādi tekstila izstrādājumi, kas sastādījuši 34% no kopskaita un rotaļlietas - 19%. 11% gadījumu bīstamā produkcija bijusi elektronisko preču kategorijā. Bīstamību pārsvarā rada nožņaugšanās risks dažādās izstrādājumu aukliņās, kā arī neatļautu ķīmisku vielu klātesamība produkcijā.

Visvairāk bīstamās produkcijas tiek importēts no Ķīnas – 58%, savukārt otrajā pozīcijā, tāpat kā pērn,  ir Eiropas Savienība (ES) un Eiropas ekonomikas zona. No Eiropas valstīm visbiežāk sūdzības saņemtas par Vācijā, Itālijā un Bulgārijā ražotām precēm.

No ES valstīm visvairāk paziņojumus par konstatētām bīstamām precēm EK nosūtījusi Ungārija, Bulgārija, Spānija, Vācija un Lielbritānija.

Latvija pērn nosūtījusi vien 12 ziņojumus, kas ir mazākais skaits pēdējo četru gadu laikā. Līdz ar to, Latvijas ziņojumu skaits par valstī atklātajām bīstamajām precēm veido 1% no kopējā apjoma.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) portālu „Delfi” informēja, ka iesniegto ziņojumu skaits samazinājies, jo trūkstot finansējuma un resursu, lai kvalitatīvi lielā apjomā šīs pārbaudes īstenotu. PTAC katru gadu izvēloties savas prioritātes, kam pievērš pastiprinātu uzmanību, bet katru gadu tās atšķiroties.

2011.gadā iesniegto ziņojumu skaits bijis augstāks, jo viena no PTAC iniciatīvām bijis tieši projekts, kura ietvaros pārbaudīta bērnu apģērbu drošība. Tolaik atklājies, ka ļoti daudz nozares pārstāvji nemaz nezina, kādas ir prasības, tāpēc nereti dažādām bīstamām aukliņām, kurās bērns varētu gūt traumas, netiekot pievērsta uzmanība. PTAC prognozēja, ka šogad Latvijas iesniegto ziņojumu skaits palielināšoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!