Foto: Reuters/Scanpix

Kopš otrdienas rīta līdz pēcpusdienai Krievijas rublis zaudējis jau trešdaļu vērtības. No otrdienas maksimālās vērtības – 73 rubļiem par eiro un 58 rubļiem par dolāru – tā vērtība samazinājusies līdz 100 rubļiem par eiro un 77 rubļiem par dolāru.

Valūtas vērtība samazinās teju pa minūtēm. Pēc minimuma sasniegšanas, tā nedaudz augusi un ap pulksten 15:00 pēc Latvijas laika viens eiro maksāja 91 rubli, bet viens dolārs - 73 rubļus.

Jāatgādina, ka gada sākumā viens eiro maksāja 44 rubļus, bet viens dolārs bija 32 rubļus vērts.

Rubļa vērtības kritumu paātrinājušas ziņas par "Brent" markas jēlnaftas cenas kritumu, tai pirmo reizi kopš 2009.gada nokrītot zem 60 ASV dolāru līmeņa.

Kopš gada sākuma rubļa vērtība samazinājusies par 50%.

Pastāv risks, ka daļa Krievijas uzņēmumu nespēs izpildīt saistības, līdz ar to investori ir satraukti par Krievijas ekonomikas perspektīvām, kā arī Krievijas uzņēmumi un bankas saskaras ar grūtībām atmaksāt parādus ārvalstu kreditoriem.

Krievijas Centrālā banka pirmdien, 15. decembrī, paziņoja, ka valsts nākamgad varētu ieslīgt recesijā, ja naftas cenas saglabāsies esošajā līmenī.

Savukārt ekonomisti prognozē, ka nākamgad IKP Krievijā samazināsies par 4,7%, vēsta CNN.

Reaģējot uz rubļa kritumu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlējis samazināt valsts iestāžu budžetu par 5%, taču tas ir tikai "jostu savilkšanas" sākums, uzskata ekonomikas eksperti.

Gada beigās inflācija Krievijā varētu sasniegt 10%, ko ietekmējis rubļa vērtības kritums, kā arī Krievijas noteiktais tirdzniecības embargo.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka kopš janvāra līdz decembra sākumam kopš rubļa vērtība kritusies par vairāk nekā 40%, līdz ar to rublis ir viena no pasaules vājākajām valūtām un Krievijas iedzīvotājiem šogad bijis jāsaskaras ar straujāko pirktspējas kritumu.

Stiprinot rubli, kopš janvāra Krievijas Centrālā banka ieguldījusi aptuveni 90 miljardus ASV dolāru.

Rubļa vērtības kritumu izraisījušas Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju, kā arī naftas un dabasgāzes, kas veido 68 % no Krievijas eksporta, cenu kritums.

Rublis iknedēļas sasniedz jaunus negatīvos rekordus. Stabilizējot rubli, Krievijas Centrālā banka iejaukusies ārvalstu valūtas maiņas tirgū. Piemēram, komercbankām ierobežotas ārvalstu valūtu pārdošanas iespējas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!