Pirmajā rakstā par uzņēmējdarbību un ekonomisko situāciju Lietuvā es aprakstīju, kā Latvijas kaimiņzemei izdevās izvairīties no lieliem ekonomiskajiem satricinājumiem 2020. gada pandēmijā un gadu noslēgt ar viszemāko iekšzemes kopprodukta (IKP) samazinājumu visā eirozonā – nepilnu procentu (0,8%). Priekšā bija tikai Īrija, kas vienīgā Eiropā reģistrēja IKP pieaugumu (+3,4%).

Kā Lietuvas ekonomikai klājas šogad? Kādus secinājumus var izdarīt pēc 2021. gada pirmās puses, un par ko būtu jāuztraucas? "Luminor" bankas galvenais ekonomists Žigimants Maurics (Žygimantas Mauricas) palīdzēja atbildēt uz vissvarīgākajiem jautājumiem, daloties pārdomās par tendencēm arī citās Baltijas valstīs. Viņaprāt, Baltija varētu piedzīvot strauju izaugsmi, bet jāuzmanās no tai sekojoša smaga kritiena. 

Vai tie ekonomiskie izaicinājumi, kas attiecināmi uz Lietuvu, ir raksturīgi arī citām Baltijas valstīm? Piemēram, strauji augošas nekustamā īpašuma cenas un jauniešu emigrācija.

Kas attiecas uz nekustamo īpašumu, jā, īpaši Igaunijā. Es Latviju saucu par Baltijas valstu "dusošo skaistuli". Vienmēr sola pamosties, taču princim nav iespējas viņu noskūpstīt un atdzīvināt.

Piemēram, mazumtirdzniecībā Lietuvā maijā bija kāpums par 16 procentiem, salīdzinot ar 2020. gada janvāri, bet Igaunijā – par 18 procentiem. Iedomājieties milzīgo izaugsmi. Šajā laikā Latvijā – 0%, pirmskrīzes līmenī, tā ir milzīga atšķirība starp Igauniju, Lietuvu un Latviju.

Patiesībā dīvainā kārtā nekustamā īpašuma cenas Latvijā nepieaug tik strauji, ja salīdzinām nekustamā īpašuma cenas Viļņas centrā un Rīgā. Ja pirms gada cenas bija aptuveni vienādas, tad tagad tās atšķiras kā diena pret nakti. Viļņā tās ir pusotru reizi augstākas nekā Rīgā.

Arī Latvija, visticamāk, saskarsies ar saviem emigrācijas izaicinājumiem, jo tā ir arī nostiprinājusi savu ekonomiku. Aplūkojot Baltijas reģionu kopumā, visas valstis saskarsies ar darbaspēka trūkumu, riskējot kļūt dārgākām nekā bagātās valstis. Tas ir pietiekami liels izaicinājums. Mazas ekonomikas, mazi tirgi, maza konkurence, mēs atrodamies ES perifērijā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!