Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Baltijas valstu elektropārvades sistēmu operatori ir gatavi nepieciešamības gadījumā sinhronizēt elektrības pārvades sistēmas ar kontinentālo Eiropu, piektdien paziņoja Igaunijas elektrības un gāzes sistēmu operators "Elering".

Kopš februāra, kad Krievija sāka visaptverošu karu Ukrainā, riski, ka Krievija atslēgs Baltijas valstis no savas elektroapgādes sistēmas, ir bijuši lielāki nekā ierasts, atzina "Elering", piebilstot, ka - tāpat kā abu pārējo Baltijas valstu operatori - ir sagatavojies šādai situācijai.

Elektroapgādes sistēmas darbībā nav novērojams nekas specifisks vai ārkārtējs, norādīja "Elering".

Baltijas valstis gadiem ilgi ir gatavojušās aiziet no Krievijas un Baltkrievijas elektroapgādes sistēmas, atgādināja Igaunijas kompānijas vadītājs Tavi Veskimegi.

"Ja nu tomēr gadītos, ka Krievija agrāk mūs atvieno no savas elektroapgādes sistēmas, tagad mēs esam gatavi ātri sinhronizēties ar Eiropas frekvenču zonu tā, lai elektrības patērētāji nepamanītu pārmaiņas. Lai nodrošinātu raitu pāreju no vienas elektroapgādes sistēmas uz otru, sadarbojamies ar kaimiņvalstīm, kā arī vietējiem elektrības ražotājiem," klāstīja "Elering" vadītājs.

Baltijas valstu desinhronizācija no tā dēvētā BRELL elektroapgādes loka, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju, paredzēta līdz 2025.gadam.

Kā uzsvēra "Elering", katru dienu Baltijas valstu gatavības sinhronizācijai ar Eiropas elektroapgādes tīkliem riski un izmaksas sarūk.

Kopš februāra "Elering" ir veicis būtiskus pasākumus, lai mazinātu riskus arī tādā gadījumā, ja atslēgšanās no Krievijas sistēmas notiek negaidīti. Tādēļ elektroapgādes traucējumu riski ir zemi, uzsvēra uzņēmumā.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa televīzijas uzrunā ceturtdien pieļāva, ka Igaunijai jābūt gatavai, ka Krievija atslēdz visas trīs Baltijas valstis no sava elektroapgādes loka.

"Lai gan Igaunija jau gadiem ilgi ir gatavojusies neparedzētai desinhronizācijai no Krievijas elektroenerģijas sistēmas, joprojām var rasties īslaicīgas problēmas ar elektroenerģijas piegādi. Būtu prātīgi gatavoties iespējamiem elektroapgādes pārtraukumiem – tas attiecas gan uz valsts iestādēm, gan uzņēmumiem, gan ikvienu privātpersonu. Es aicinu jūs padomāt par to, kā rīkoties elektroapgādes pārtraukuma gadījumā," mudināja Kallasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!