Foto: AFP/Scanpix

Trešdien Eiropas Parlaments (EP) pieņēma Eiropas Savienības (ES) budžetu nākamajam gadam, nosakot 2016. gada budžeta izdevumu apjomu - 155 miljardi eiro maksājumu saistībās un 143,9 miljardus eiro faktiskajiem maksājumiem, portālu "Delfi" informēja EP informācijas birojs Rīgā.

Parlaments apstiprināja ES 2016. gada budžetu ar 516 balsīm par, 179 pret un 8 atturoties. Pēc tam to parakstīja EP priekšsēdētājs Martins Šulcs, tam piešķirot likuma spēku. ES ministri budžetu oficiāli pieņēma jau 24. novembrī.

Bēgļi un migrācija

EP nodrošinājis, lai visus šim nolūkam ES daudzgadu budžeta plānā atliktos resursus izmantotu pašreizējās bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā, piešķirot līdzekļus gan katrai dalībvalstij atsevišķi, gan papildus valstīm, kas atrodas pie ES ārējām robežām, kuru tuvumā ir konflikti un pa kurām ieplūst bēgļi. Saskaņā ar vienošanos, šim nolūkam atvēlēs par 1,6 miljardiem eiro vairāk, nekā sākotnēji rosināja Komisija.

Atsevišķā balsojumā par šā gada budžeta grozījumiem EP prasa, lai ES dalībvalstis neplānotos ieņēmumus 2,3 miljardu eiro apmērā (no konkurences pārkāpumu naudas sodiem un papildus muitas nodevām) novirzīt finanšu saistību pildīšanai ar Āfrikai paredzēto trasta fondu (lai risinātu migrācijas cēloņus) un Sīrijai paredzēto trasta fondu (lai palīdzētu bēgļiem un migrantiem Sīrijā un tās apkārtnē).

Konkurence un darbavietas

EP izdevies arī panākt papildus resursus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (14,3 miljoni eiro), līdzekļus programmai Apvārsnis 2020 (Horizon 2020), lai kompensētu iepriekš šai programmai atņemto finansējumu, ko novirzīja "Junkera investīciju fondam" (31,8 miljoni eiro), kā arī finansējumu studentu apmaiņas programmai "Erasmus+" (papildus 6,6 miljoni eiro).

Tāpat budžeta pieņemšana peredz 2016.gadā turpināt Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvu, kas pašlaik tiek pārskatīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!