Foto: morgueFile

Topošajam Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības nolīgumam (TTIP) ievērojami jāpalielina ES uzņēmēju piekļuve ASV tirgum, bet nav pieļaujami kompromisi attiecībā uz ES standartiem, norādīts Eiropas Parlamenta (EP) Starptautiskās tirdzniecības komitejas deputātu pieņemtajā rekomendācijā.

Pētījumu prognozes par TTIP potenciālo pienesumu ES ekonomikai ir pretrunīgas un tā reālo izdevīgumu pagaidām vēl grūti novērtēt, uzsver EP deputāti. Šī iemesla dēļ viņi pieprasa pārredzamas sarunas un uzdod Eiropas Komisijas (EK) sarunu risinātājiem panākt "ambiciozu", bet "līdzsvarotu" darījumu, no kura ieguvējas ir visas ES dalībvalstis, informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele. Tam jāveicina efektīvas un konkurenci veicinošas ekonomikas vides izveide, novēršot tirdzniecības šķēršļus. Turklāt vienlaikus jāgarantē augsta līmeņa aizsardzība ES patērētājiem, viņu datiem, veselībai un drošībai un nedrīkst pieļaut iespēju, ka varētu notikt sociālais, fiskālais un vides dempings, saka EP deputāti.

Deputāti arī vērsuši uzmanību, ka nolīgums nedrīkst ierobežot ES, dalībvalstu un pašvaldību tiesības uz regulējumu sabiedrības interesēs. Viņi arī pieprasa reformēt un uzlabot investoru un valstu strīdu risināšanas mehānismu.

ES iekšzemes kopprodukts (IKP) ir "būtiski atkarīgs no tirdzniecības un eksporta'', tāpēc "rūpīgi darināts" nolīgums ar ASV var palīdzēt palielināt ES rūpniecības nozares pienesumu IKP par 15% līdz 20%, ES uzņēmumiem, it īpaši mazajiem, vidējiem un mikrouzņēmumiem, gūstot labumu no piekļuves 850 miljonu patērētāju lielam tirgum.

Deputāti arī uzskata, ka TTIP nolīgumam jāpārtrauc "netaisnīga attieksme pret ES investoriem ASV" un jāreformē investoru aizsardzības mehānisms. Jaunā investoru aizsardzības mehānisma pamatā jābūt nesen prezentētajam EK koncepcijas dokumentam par investoru aizsardzības reformu, ņemot vērā arī pašlaik notiekošās sarunas starp ES tirdzniecības ministriem. Jāparedz arī "pastāvīgs risinājums" ar "publiski nozīmētiem, neatkarīgiem tiesnešiem", "publiskām uzklausīšanām" un "apelāciju mehānismu", respektējot ES un dalībvalstu tiesu jurisdikcijas. Deputāti arī norādījuši, ka vidējā termiņā investoru strīdus varētu izskatīt publiskā investīciju tiesā.

Viņi gan brīdina, ka investoru aizsardzības mehānisms nedrīkst ierobežot publisko iestāžu tiesības pieņemt likumus sabiedrības interesēs un jānovērš nepamatotu un "bezkaunīgu" prasību iespēja.

Lai arī TTIP jātiecas atcelt visus muitas tarifus, ASV un ES ir jāvienojas par īpašu sarakstu ar "jutīgiem" lauksaimniecības un rūpniecības produktiem, kuri netiktu pakļauti tirgus liberalizācijai, vai arī to tarifu atcelšanai noteiktu ilgākus pārejas periodus, pieprasa EP Tirdzniecības komiteja. Viņi arī prasa ES sarunu risinātājiem censties panākt "garantijas mehānismu", kas atļautu atjaunot muitas tarifus vai kvotas gadījumā, ja noteiktu preču imports no ASV sasniegtu tādus apmērus, kas nopietni kaitē ES vietējiem pārtikas ražotājiem. EK arī jāmudina ASV atcelt ES liellopu gaļas ievešanas aizliegumu un jāparedz spēcīga aizsardzība ES ģeogrāfisko izcelsmes norāžu sistēmai.

Nodrošinot līdzvērtīgu standartu abpusēju atzīšanu, deputāti uzskata, ka jāatceļ pārmērīgas vai birokrātiskas muitas procedūras attiecībā uz ievedamo preču atbilstību sanitārajām normām. Tomēr ir jāaizsargā ES normas jomās, kurās ASV standarti ir "stipri atšķirīgi", piemēram, attiecībā uz ķīmisko vielu atļaušanu, klonēšanu un endokrīno sistēmu degradējošām vielām.

Tāpat TTIP ir jāatceļ jebkuri esošie sašķidrinātās gāzes, jēlnaftas un citu resursu eksporta ierobežojumi no ASV uz ES, lai nolīgums stiprinātu ES enerģētikas drošību un samazinātu enerģijas cenas, saka EP deputāti. TTIP jāietver īpaša sadaļa par enerģētiku, kam vienlaikus arī jāsaglabā ES vides standarti un klimata aizsardzības pasākumi, viņi piebilst.

Attiecībā uz datu privātumu deputāti pauduši, ka, integrējot ES un ASV digitālos tirgus un finanšu pakalpojumu tirgus, nekādi nedrīkst ciest ES iedzīvotāju datu privātums. TTIP tekstam ir skaidri jāizslēdz jebkādi kompromisi attiecībā uz pašreizējiem vai nākotnes datu aizsardzības noteikumiem, un šo jomu drīkstēs iekļaut TTIP tekstā vien tad, ja "abpus Atlantijas okeānam" būs spēkā vieni un tie paši noteikumi.

Ar TTIP sarunām arī jāpanāk, lai ASV atceļ pašlaik spēkā esošos ierobežojumus ārvalstu investīcijām ASV jūras transporta un aviotransporta tirgū. EP deputāti pieprasa arī vairāk ES piekļuves ASV telekomunikāciju tirgum. Tāpat jānovērš ievērojamā nevienlīdzība attiecībā uz abu pušu publiskā iepirkuma atvērtību. EP deputāti arī piebilduši, ka ar TTIP "ievērojami jāatver" ASV iepirkums visos pārvaldes līmeņos, lai ES uzņēmumi, jo īpaši mazie un vidējie, varētu piedalīties publiskā iepirkuma konkursos, piemēram, būvniecības, transporta un energopakalpojumu jomā.

EP deputāti arī vēlreiz uzsvēruši, ka sabiedriskos pakalpojumus, piemēram, ūdensapgādes, veselības, sociālos un izglītības pakalpojumus, nedrīkst iekļaut TTIP, pakļaujot tirgus liberalizācijai. Deputāti prasa sarunu risinātājiem uzstāt, lai ASV ratificē, ievieš un īsteno dzīvē astoņas Starptautiskās Darba organizācijas konvencijas - pašlaik ir ratificētas vien divas -, kā arī norāda, ka darbinieku tiesību ievērošana ASV uzņēmumos ir stingrāk jākontrolē, sadarbojoties ar sociālajiem partneriem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Attiecībā uz pārredzamību Tirdzniecības komitejas deputāti mudina turpināt uzlabot TTIP sarunu atklātumu, nodrošinot sabiedrībai pieeju vairāk tekstu un panākot ASV atļauju publicēt vairāk dokumentu. Viņi uzstāj, ka jāpieprasa ASV pamatot "katru atteikšanos atklāt sarunu piedāvājumus", un arī prasa, lai visiem EP deputātiem būtu pieeja "konsolidētajiem tekstiem" - sadaļas, kas ietver ES un ASV viedokļus. Pašlaik tās pieejamas vien nelielam skaitam EP deputātu.

Tāpat tiek norādīts, ka darījumam starp pasaulē diviem lielākajiem ekonomikas blokiem, kam jau ir līdzīgi principi un vērtības, ir potenciāls diktēt globālos standartus, izvairoties no iespējas, ka šo lomu varētu uzņemties valstis ar "atšķirīgiem standartiem un vērtībām".

Starptautiskās tirdzniecības komitejas ieteikumi tagad kopumā jāatbalsta EP plenārsēdē, kas plānota 10.jūnijā. Kad nolīgums no ES un ASV pārrunu risinātāju puses būs sagatavots, tam, lai stātos spēkā, būs nepieciešams EP un ES Padomes atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!