Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas drošības stratēģija, kuru trešdien plānots apstiprināt Eiropas Parlamentā (EP), Baltijas valstīm viena vien nepalīdzēs. Baltijas valstīm jāstrādā pašām, tā Strasbūrā portālam "Delfi" sacīja stratēģijas galvenais parlamenta ziņotājs, bijušais Lietuvas ārlietu ministrs Aļģirds Saudargs.

"Šis dokuments pašreizējā statusā ir tikai EP viedoklis. Tas ir arī pilotprojekts, kurā EP cenšas vienā dokumentā apkopot visus būtiskos enerģētikas drošības jautājums. Ja šo ziņojumu trešdien neapstiprinās, tad tas parādīs, ka Eiropā šobrīd šajā sektorā ir nopietnas nepilnības," sacīja Saudargs, aicinot Baltijas valstis nepaļauties vien uz ES drošības stratēģijām, bet gan pašām rūpēties par savu drošību. 

"Enerģētikas drošību pašlaik diemžēl jānodrošina pašām dalībvalstīm individuāli, ko jau lietuvieši, uzbūvējot sašķidrinātās gāzes terminālu, ir sākušu darīt," sacīja Saudargs.
Foto: DELFI.lt
Deputāts arī "Delfi" prognozēja, ka balsojums par stratēģiju būs sarežģīts, un nevar prognozēt vieglu apstiprinājumu. "Vairākas valstis nevēlas šo dokumentu, nevēlas, lai Krieviju dēvētu par neuzticamu partneri," sacīja Saudargs. 

Jau vēstīts, ka ziņojumā iekļauta prasība pēc iespējas ātrāk izbeigt Baltijas valstu energoizolētību, kā arī atvērt vienoto tirgu enerģētikas jomā, lai nodrošinātu zemākas cenas patērētājiem. Parlaments arī aicina pievērst lielāku uzmanību energoefektivitātes pasākumiem, uzsverot, ka tam ir būtiska loma energoatkarības samazināšanā.

Ziņojumā arī teikts, ka EP uzskata, ka Krieviju vairs nevar uzskatīt par uzticamu partneri, jo tā nepārprotami apšauba ES tiesību autoritāti, tostarp Pasaules Tirdzniecības organizācijā, un enerģijas piegādi izmanto politiskiem mērķiem. 

Tāpēc lielāka uzmanība ir jāpievērš gāzes piegādes infrastruktūras attīstīšanai un turpmākai paplašināšanai sadarbībā ar Norvēģiju, Dienvidu gāzes koridoru un Vidusjūras gāzes pārvades mezglu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!