Eiropas Parlamenta (EP) trešdien pieņemtajā rezolūcijā deputāti aicinājuši dalībvalstis ieviest minimālā ienākuma noteikšanas shēmu, informēja EP pārstāve Iveta Ķelpe.

Minimālā ienākuma shēmu veidotu finansiāls atbalsts un atvieglota pieeja dažādām atbalsta programmām cilvēkiem, kuru ienākumi ir nepietiekami. Tās ieviešana visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs būtu visefektīvākais līdzeklis, lai cīnītos pret nabadzību, garantētu pienācīgu dzīves līmeni un veicinātu sociālo integrāciju, pausts rezolūcijā. Dokumentā ieteikts, ka minimālajam ienākumam jāveido 60% no attiecīgās valsts mediānas ienākumu līmeņa. Parlaments aicina Eiropas Komisiju nākt klajā ar iniciatīvu šajā jomā.

Tomēr Parlaments neatbalstīja EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas, Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas un Eiropas Apvienotās kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālās grupas alternatīvās rezolūcijas par to, ka tiktu izstrādāti saistoši ES tiesību akti par minimālo ienākumu.

Deputāti rezolūcijā arī vērš uzmanību uz to, ka pieaug trūcīgo darba ņēmēju skaits un ka šī problēma jārisina, apvienojot dažādus instrumentus. Rezolūcijā norādīts, ka iztikas minimums vienmēr jānosaka virs nabadzības sliekšņa, kā arī darba ņēmējiem, kuri dažādu iemeslu dēļ joprojām dzīvo zem nabadzības sliekšņa, būtu jāpiešķir piemaksas.

Saskaņā ar Statistikas biroja ziņojuma datiem par 2008.gadu apmēram 85 miljoni jeb 17% no visiem ES iedzīvotājiem ikdienā izjūt nabadzības radītās sekas. Riska grupas ir bērni, jaunieši līdz 17 gadiem un vecāka gadagājuma cilvēki, kuru vecums ir vismaz 65 gadi, kas biežāk ir pakļauti nabadzības riskam, norādīts rezolūcijā, kuras sagatavošanu virzīja deputāte Ilda Figueiredo no Portugāles.

Saskaņā ar Statistikas biroja ziņojuma datiem par 2008.gadu vidējais nabadzības riska līmenis nodarbinātajiem iedzīvotājiem bija 8% ES 27 dalībvalstīs, no kurām visaugstākais riska līmenis reģistrēts Rumānijā - 17 %, Grieķijā - 14 %, Polijā un Portugālē - 12 %, Spānijā un Latvijā - 11 %.

Rezolūcijai ir ieteikuma raksturs, tā nav dalībvalstīm saistoša.

Rezolūcija ir pieņemta Eiropas gada pret nabadzību un sociālo atstumtību laikā un, atzīmējot Starptautisko nabadzības izskaušanas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!