Foto: Pixabay

Eiropas Komisija (EK) otrdien paziņoja, ka ir savākusi 20 miljardus eiro 10 gadu obligācijās, kas ir daļa no tās plāniem finansēt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas atveseļošanos no Covid-19 krīzes.

EK prezidente Urzula fon der Leiena sacīja, ka Eiropas Atveseļošanās instrumenta "NextGeneration EU" inaugurācijas transakcija ir līdz šim lielākais institucionālo obligāciju laidiens Eiropā. Šī nauda palīdzēs finansēt dalībvalstu izstrādātos nacionālās ekonomikas atveseļošanās plānus.

Viņa sacīja, ka šīs obligācijas ir izcenotas uz "ļoti pievilcīgiem nosacījumiem" un ka ES par tām maksās procentus mazāk nekā 0,1% apmērā.

"Eiropa ir pievilcīga," sacīja Leiena. "Mēs paredzam līdz šī gada beigām emitēt apmēram 100 miljardus obligācijās un parādzīmēs."

ES budžeta un administrācijas komisārs Johanness Hāns sacīja, ka atveseļošanās plāna pirmā aizņemšanās operācija piesaistījusi investoru interesi visā Eiropā un pārējā pasaulē, centrālās bankas un pensiju fondus ieskaitot.

Lai finansētu šo stimulu, EK paredz līdz 2026.gada beigām iegūt ap 800 miljardiem eiro no kapitāla tirgiem. ES dalībvalstis kopumā ir vienojušās par 1,8 triljonu eiro lielu budžeta un atveseļošanās paketi.

"Nauda tagad var sākt plūst, lai palīdzētu pārveidot mūsu kontinentu, būvēt zaļāku, digitālāku un elastīgāku Eiropu," teica Leiena.

EK prezidente šonedēļ sāks apmeklēt piecas dalībvalstis - Portugāli, Spāniju, Grieķiju, Dāniju un Luksemburgu, ES sākot izvērtēt nacionālās atveseļošanās plānus. Šie ieteikumi tiks iesniegti Eiropadomei, kas tos vēlāk apstiprinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!