Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pabeigušas Atveseļošanas un noturības mehānisma apstiprināšanu, pavēstījusi ES prezidējošā valsts Portugāle.

"Eiropas Savienība tagad var iegūt nepieciešamos līdzekļus Eiropas sociālajai un ekonomiskajai atveseļošanai," sacīts pirmdienas vakarā izplatītajā Portugāles premjerministra Antoniu Koštas paziņojumā.

Eiropas Komisija līdzekļus aizņemsies kapitāla tirgos.

750 miljardu eiro vērtais Atveseļošanas un noturības mehānisms, kas paredzēts bloka dalībvalstu ekonomikas atveseļošanai no koronavīrusa pandēmijas radītajām sekām, tika izstrādāts 2020.gada jūlijā. Tomēr to bija nepieciešams apstiprināt visām 27 dalībvalstīm, un tagad šis process ir noslēdzies.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 1.maijā atbalstīja Latvijas pieteikumu 1,82 miljardu eiro piesaistei no Atveseļošanas un noturības mehānisma.

Latvijas pieteikums paredz klimata pārmaiņu mazināšanas projektiem novirzīt 676,2 miljonus eiro, digitālajai transformācijai - 365,29 miljonus eiro, nevienlīdzības mazināšanai - 370 miljonus eiro, veselības jomai - 181,5 miljonus eiro, bet likuma varai - 37 miljonus eiro.

No plāna izriet, ka 40% jeb 643,21 miljons eiro būs tiešs atbalsts komersantiem, nedaudz mazāk kā 60% jeb 1,15 miljardi eiro būs publiskais pasūtījums komersantiem, bet valsts pārvaldes izdevumi veidos 26,64 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!