Foto: Shutterstock
Eiropas Savienības (ES) valstis trešdien atbalstīja atsevišķu vienreizlietojamu plastmasas produktu aizliegšanu, tādējādi sperot vēl vienu soli tuvāk tam, lai pilnībā tiktu aizliegti šie produkti, kas bīstami piesārņo pasaules okeānus.

28 dalībvalstu apstiprinājums seko pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamentā notikušajam pārliecinošajam balsojumam par plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu un citu priekšmetu aizliegumu.

Nākamnedēļ sāksies darbs, lai detalizēti izstrādātu tiesisko normu priekšlikumus, cerot, ka decembrī izdosies panākt vienošanos par tekstu, kas stātos spēkā 2021. gadā.

Eiropadome, kurā ir pārstāvētas dalībvalstis, atbalstīja priekšlikumu, ka ir jāizbeidz tādu plastmasas produktu izmantošana, kuriem ir ilgtspējīgas alternatīvas. Tā arī vēlas iet tālāk un sadalīt atbildību par atkritumu savākšanu.

Ja Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi, ka savākšanas izmaksas jāsedz plastmasas ražotājiem, padome vēlas, lai savu daļu maksā arī uzņēmumi, kas šos produktus importē un tirgo.

Padome arī aicināja noteikt dalībvalstīm mērķus, lai samazinātu vienreizlietojamo plastmasas produktu patēriņu, kur tiem šobrīd nav videi draudzīgu alternatīvu.

EK norādījusi, ka vienreizlietojamie plastmasas produkti sastāda 70% no piegružojuma pasaules okeānos un pludmalēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!