Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) gatavojas noteikt izņēmumus sankcijās pret Maskavu, lai atbloķētu Krievijas banku aktīvus, kas saistīti ar pārtikas un mēslojuma tirdzniecību.

Dalībvalstis "vēlas skaidri parādīt, ka sankcijās nav nekā tāda, kas kavē graudu transportēšanu no Krievijas vai Ukrainas", aģentūrai AFP sacīja kāds ES diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms.

ES priekšlikums ir daļa no jaunākā bloka sankciju atjauninājuma, par kuru notiek sarunas starp dalībvalstīm. Lai tas stātos spēkā, būs nepieciešams vienbalsīgs apstiprinājums.

Izņēmums būtu pieejams bankām, kuras jau ir iekļautas ES sankciju sarakstā, ja "šādi līdzekļi vai ekonomiskie resursi ir nepieciešami lauksaimniecības un pārtikas produktu, tostarp kviešu un mēslošanas līdzekļu, iegādei, importam vai transportēšanai".

Viens ES diplomāts sacīja, ka izņēmuma atļaušana attiecībā uz pārtiku ir "pilnīgi saprotama".

Krievija februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu un ir ieņēmusi dažas Melnās jūras ostas, bet bombardē citas, arī galveno Ukrainas labības eksporta ostu Odesā.

Ukraina arī izvietojusi mīnas ap dažām ostām, lai aizsargātos pret Krievijas uzbrukumu.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!