Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu finanšu ministri otrdien apspriedē Briselē nolēma, ka uz gadu tiks iesaldēti visi Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda maksājumi Ungārijai 495 miljonu eiro (348 miljonu latu) apmērā, ja šī bloka zeme tuvākajā laikā neveiks pasākumus sava pārmērīgā budžeta deficīta samazināšanai, paziņoja Dānijas finanšu ministre Margrēte Vestagera.

"Mēs atcelsim [lēmumu par maksājumu] apturēšanu, ja Ungārija līdz 22.jūnijam īstenos kardinālus pasākumus" attiecībā uz saviem tēriņu plāniem 2012.gadam, viņa sacīja.

Lēmums par sankcijām Ungārijai tika pieņemts pēc karstām debatēm, kurās pret Budapeštas sodīšanu galvenokārt iebilda Austrumeiropas valstis. Lietuva centās panākt, lai lēmums tiktu atlikts uz diviem mēnešiem, bet Polija gala balsojumā par sankciju piemērošanu atturējās.

Avots diplomātiskajās aprindās informēja, ka lēmums par sankcijām esot pieņemts pēc Eiropas Komisijas (EK) brīdinājuma, ka, nesodot ungārus, tiktu radīts "bīstams precedents", un maijā, kad tiks publiskoti dati par bloka valstu tēriņiem, varētu izrādīties, ka arī citas ES valstīs pieļāvušas pārmērīgus budžeta deficītus virs noteiktā 3% maksimuma.

Vēršoties pret Ungāriju, ES pirmo reizi vēsturē ir pieņēmusi lēmumu sodīt kādu bloka valsti par budžeta disciplīnas pārkāpumiem.

"Tas [lēmums par sankcijām] ir spēcīgs stimuls Ungārijai īstenot stabilu un ilgtspējīgu fiskālo politiku," preses konferencē paziņoja ES ekonomikas komisārs Olli Rēns. Pēc viņa teiktā, ja Ungārija īstenos efektīvus pasākumus, sava budžeta deficīta samazināšanai, kohēzijas maksājumu "apturēšana tiks atcelta, pirms [tā] stāsies spēkā".

Finanšu ministru apspriedē Austrijas finanšu ministre Marija Fektere apsūdzēja ES dubultu standartu piemērošanā pret dalībvalstīm, norādot, ka Spānijai pirmdien izdevās panākt, lai ES finanšu resoru vadītāji atļauj tai augstāku deficīta līmeni šāgada budžetā nekā iepriekš bija panākts sarunās ar EK. Fektere teica, ka Austrija "būtu vēlējusies dot Ungārijai vairāk laika [finanšu] koriģēšanai".

Savukārt ES ekonomikas komisārs Rēns uzsvēra, ka nevarot tiešā veidā salīdzināt Spānijas un Ungārijas gadījumus. Viņš informēja, ka saskaņā ar ES finanšu ministru lēmumu Ungārijai termiņš savu finanšu savešanai kārtībā reāli esot ticis pagarināts no 2011.gada līdz 2012.gadam. Savukārt Spānijai savs budžeta deficīts ir jāsamazina līdz 3% līmenim līdz 2013.gadam.

Komisārs arī norādīja, ka sankcijas pret eiro zonā ietilpstošajām un neietilpstošajām valstīm ir atšķirīgas. Pēc viņa teiktā, sods Ungārijai nebūšot tik bargs kā sankcijas pret Eiropas Monetārās savienības valstīm, kurām nekavējoši tiks piespriestas soda naudas, kuras atgūt nebūs iespējams. Savukārt ārpus eiro zonas esošajām valstīm ir dots "ilgs laiks" savu finanšu sakārtošanai, paskaidroja komisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!