Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirms svētdien gaidāmajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām vienojusies par trim sankciju variantiem pret Krieviju, kas varētu tikt noteiktas tādā gadījumā, ja Kremlis izjauks vēlēšanas.

Kā vēsta aģentūra "dpa", kuras rīcībā nonācis izstrādātais sankciju saraksts, attiecībā uz Krieviju tiek izskatītas trīs līmeņu sankcijas, kas atšķiras no to ietekmes uz Krievijas ekonomiku.

"Vājo" sankciju gadījumā tiktu ierobežots Krievijas luksusa un pārtikas preču eksports uz Eiropu, šajā preču kategorijā ietilpst dimanti, dārgmetāli, kažokādas, kaviārs un šņabis.

Šī līmeņa sankcijas arī paredz, ka Eiropas kompānijām būtu aizliegts pārdot Krievijai ķimikālijas, mēslojumu, autoriepas, kuģus, kā arī apturēta ieroču tirdzniecība. Tiktu arī aizliegts finansēt šīs nozares. Sankcijas neattiektos uz komponentiem, kas izmantojami tēraudliešanā un atomenerģētikā.

Vidējā līmeņa sankcijas paredz ierobežojumus tirdzniecībai un investīcijām, kas saistītas ar finanšu pakalpojumiem, iesaldētas Krievijas investīcijas Eiropas enerģētikas sektorā, aizliegts Krievijas ogļu eksports, ierobežota jūras un sauszemes satiksme un atceltas visa veida sadarbības aktivitātes.

Augstākā līmeņa sankcijas nosaka kapitāla plūsmas ierobežojumus, aizliegumu investēt Krievijas ekonomikā, strikta ES normu piemērošana attiecībā uz kompānijām ar Krievijas aktīviem, kā arī pilnīgs Krievijas naftas un gāzes importa aizliegums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!