Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas varasiestādes bloķējušas vietējo aviokompāniju darījumu ar lidmašīnu ražotāju "Airbus Industrie", protestējot per Eiropas Savienības (ES) ieviesto palielināto gaisa piesārņojuma nodokli civilajām lidmašīnām, vēsta ārvalstu masu mediji.

Eiropas Aeronautikas aizsardzības un kosmosa korporācijas vadītājs Luis Galuā atzinis, ka "Airbus" ir cietis "Ķīnas atbildes reakcijas dēļ", jo Ķīnas varas iestādes atteicās apstiprināt līgumu par lidmašīnu piegādi vietējām lidsabiedrībām, ziņo "Itar Tass".

Galuā informējis, ka "Airbus" iepriekš saņēmis pasūtījumu 45 lidaparātu – desmit "A-380" un 25 "A-330" laineru – piegādei. Tagad Ķīna oficiāli bloķējusi 25 laineru "A-330" iepirkumu.

Jau ziņots, ka šogad janvārī ES ieviesta jaunā shēma nodokļa iekasēšanai no aviopārvadātājiem "Emissions Trading Scheme" (ETS), ņemot vērā lidmašīnu izmešus apkārtējā vidē.

Ķīna, Indija un ASV asi kritizē Eiropā jaunieviesto nodokli. Ķīnas Aviotransporta asociācijas (ĶAA) pārstāvis Čais Haibo paziņojis, ka viņa pārstāvētās organizācijas dalībnieki nestrādās saskaņā ar jauno ETS. ĶAA dalībnieces ir lielas aviokompānijas "Air China", "China Southern Airlines", "China Eastern Airlines" un "Hainan Airlines".

Aviopārvadātājiem, kas nepildīs jaunās nodokļu prasības, piemēros naudas sodu un liegs lidojumus ES gaisa telpā.

Ķīna jau iepriekš brīdināja, ka var spert atbildes soļus ES ieviestajam jaunajam nodoklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!