Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien uzdevuši amatpersonām līdz 6.maijam sagatavot ekonomikas atveseļošanas plānu, lai novērstu sekas, ko radījusi jaunā koronavīrusa pandēmija, aģentūrai AFP pavēstījuši avoti.

Eiropas Komisijas (EK) gatavotajam plānam jābūt saistītam ar bloka ilgtermiņa budžetu, un jaunveidojamais atlabšanas fonds tiks finansēts no ES dalībvalstu iemaksām, ievērojot "veselīgu līdzsvaru starp grantiem un aizņēmumiem," norādījusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Lielāko daļu fonda līdzekļu paredzēts izmantot dalībvalstu reformu īstenošanai un tā dēvētajai kohēzijai, bet atlikums tiks atvēlēts ES krīzes instrumentu stiprināšanai, piebildusi Leiena.

Tikmēr Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte paziņojis, ka ES samitā panāktā vienošanās par ekonomikas atveseļošanas plānu ir "milzu progress, kas pirms dažām nedēļām nebūtu iedomājams".

Savukārt Itālijas ekonomikas ministrs Roberto Gualtjeri tviterī norādījis, ka samits atzinis Eiropas atlabšanas fonda "nepieciešamību un steidzamību" un ka tam nepieciešami "vērā ņemami resursi".

Gualtjeri piebildis, ka tas ir Itālijas un to valstu panākums, kas pieprasīja šādu risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!