Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju neformālā sanāksmē Portu pilsētā piektdien tika parakstīta deklarācija, kurā solīts radīt darbavietas un samazināt nabadzību Covid-19 pandēmijas satricinātajā ES. Attēlā: (no kreisās) Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Portugāles premjerministrs Antoniu Košta.

"Šis ir vēsturisks brīdis," sacīja Portugāles premjerministrs Antoniu Košta, kura valsts šajā pusgadā prezidē ES Padomē. Viņa valdība organizēja šo sanāksmi par sociālām lietām.

"Šī ir visplašākā, visambiciozākā uzņemšanās, kāda varbūt jebkad bijusi," teica Košta, uzsverot, ka šī ir pirmā reize, kad šādi aktori ir sanākuši kopā, lai parakstītu deklarāciju par sociālām lietām.

"Portu Sociālo apņemšanos" parakstīja Košta, Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli, kā arī darba devēju, arodbiedrību un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.

ES ir steidzami vajadzīga jauna stratēģija saistībā ar Covid-19 pandēmiju, kuras dēļ miljoniem cilvēku zaudējuši darbu. Deklarācija tomēr nesatur nekādas saistošas apņemšanās.

"Pandēmijas dēļ palielinoties bezdarbam un nevienlīdzībai, ir svarīgi novirzīt resursus tur, kur tie ir visvairāk nepieciešami, lai stiprinātu mūsu ekonomikas un fokusētu mūsu politikas centienus uz vienlīdzīgām iespējām, pieeju kvalitatīviem pakalpojumiem, kvalitatīvu darbavietu radīšanu, uzņēmējdarbību, prasmju uzlabošanu un pārkvalifikāciju, nabadzības un izslēgšanas samazināšanu," teikts deklarācijā.

Sociālās lietās ES līmenī ir tendence fokusēties uz bezdarba problēmām, tomēr šis temats ietver arī tādus jautājumus kā apmācība, minimālā alga un bērnu nabadzība.

Deklarācijas parakstītāji "aicina visus saistītos aktorus ņemt vērā no šīs pandēmijas gūto mācību un apvienot centienus", lai veicinātu darbavietu radīšanu un samazinātu nabadzību.

Viņi arī uzsver, ka tas jādara, "respektējot subsidiaritātes principu un ierobežojot administratīvo slogu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem".

ES valstu un valdību vadītāji, kas piedalās Portu sanāksmē, turpinās diskusijas sestdien. 24 līderi sanāksmē piedalās klātienē, bet Maltas, Nīderlandes un Vācijas premjeri to dara attālināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!