Foto: RIA Novosti/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) bloķējusi Ungārijas un Krievijas 12,5 miljardus eiro vērtu elektroenerģijas darījumu, liecina laikraksta „Financial Times” (FT) informācija.

Jau vēstīts, ka šī gada janvārī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans panāca vienošanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka Krievijas kodolenerģētikas pārvalde "Rosatom" būvēs divus jaunus reaktorus Pakšas atomelektrostacijā (AES), kas atrodas aptuveni 100 kilometrus uz dienvidiem no Budapeštas.

Krievijas ar Ungāriju plānoja līgumu, kurš paredz, ka Maskava varētu Budapeštai piešķirt līdz desmit miljardiem eiro lielu aizdevumu, kurš segtu aptuveni 80% no būvniecības iespējamajām izmaksām.

Vienošanās detaļas netika publiskotas, un Budapešta iepriekš netika arī izsludinājusi publiskā iepirkuma konkursu par savas AES paplašināšanu. Tas savukārt lika EK uzsākt izmeklēšanu par iespējamo ES tiesību normu pārkāpumu.

Ungārijas valdība tikmēr apgalvoja, ka iecerētā Pakšas AES paplašināšana ļaus ražot lētāku elektroenerģiju un radīs 10 000 jaunu darbavietu. Turklāt Maskava esot piedāvājusi aizdevumu uz labākiem nosacījumiem nekā bankas.

Ungārija un Krievija pagaidām informāciju par  EK lēmumu publiski nav komentējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!