Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija uzsākusi vērienīgu 20 miljonu eiro darbību Ukrainas inovācijas kopienas atbalstam, informē EK Preses dienests.

Veicot mērķtiecīgus grozījumus Eiropas Inovācijas padomes 2022. gada darba programmā, iniciatīva atbalstīs vismaz 200 Ukrainas progresīvo tehnoloģiju jaunuzņēmumu, piešķirot līdz 60 000 eiro katram. Turklāt EIP piedāvās nefinansiālu atbalstu, piemēram, uzņēmējdarbības konsultāciju pakalpojumus un partneru piemeklēšanu. Tas uzlabos Ukrainas novatoru spēju mijiedarboties ar Eiropas inovācijas ekosistēmu, ienākt jaunos tirgos un gūt labumu no Eiropas finansēšanas instrumentiem.

"Ukrainai cīnoties pret Krievijas militāro agresiju, ir ļoti svarīgi raudzīties nākotnē. Ukrainā ir dzīvīga jaunuzņēmumu kustība un milzīgs uzņēmējdarbības inovācijas potenciāls. Ir ļoti svarīgi saglabāt Ukrainas tehnoloģiju novatoru ekonomiskās spējas un dot viņiem iespēju attīstīties un vēl vairāk integrēties Eiropas inovācijas ekosistēmā. Mēs vēlamies, lai viņi paplašina savu darbību Eiropas tirgos un ārpus tiem," norāda Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniece digitālajam laikmetam gatavas Eiropas jautājumos Margrēte Vestagere:

Mūsu mērķis ir mobilizēt visus iespējamos resursus un sniegt Ukrainai atbalstu. Šodien mēs aicinām tādus Eiropas inovācijas dalībniekus kā jaunuzņēmumu asociācijas, uzņēmumu atbalsta centrus, inkubatorus un paātrinātājus kopā ar mums atbalstīt Ukrainas progresīvo tehnoloģiju kopienu, lai padarītu to stiprāku, noturīgāku un konkurētspējīgāku.

"Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā bija dinamiska tehnoloģiju jaunuzņēmumu vide, kurā bija vairāk nekā 1600 jaunuzņēmumu. Šīs jaunās darbības mērķis ir nosargāt šo progresu, stiprināt saiknes ar Eiropas inovācijas ekosistēmu un nodrošināt Ukrainas jaunuzņēmumiem labas iespējas kļūt par dzinuli Ukrainas ekonomikas atjaunošanā," saka Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Marija Gabriela.

20 miljonu eiro atbalsts tiks izmaksāts, izsludinot uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus Eiropas mēroga jaunuzņēmumu asociāciju tīklam, atbalstot Ukrainas inovācijas jomā ieinteresētās personas. Tiks nodrošinātas sinerģijas ar attiecīgām ES iniciatīvām, piemēram, Eiropas Biznesa atbalsta tīklu. Ar šo uzaicinājumu, kas tika izsludināts 23. jūnijā, Eiropas Inovācijas padome (EIP) cenšas nodrošināt Ukrainas tehnoloģiju uzņēmumu darbības nepārtrauktību un veicināt to izaugsmi. Šī darbība var palīdzēt sagatavot Ukrainas jaunuzņēmumus konkurencei par EIP finansēšanas iespējām. EIP var finansēt jaunuzņēmumus līdz 17,5 miljonu eiro dotācijās un kapitāla ieguldījumos, kā arī var piesaistīt papildu privātos ieguldījumus, pat trīskāršojot no publiskiem līdzekļiem ieguldīto apmēru.

ES un Ukrainas attiecības pētniecības un inovācijas jomā aizsākās 2002. gadā, kad Eiropas Kopiena un Ukraina parakstīja Nolīgumu par sadarbību zinātnes un tehnoloģijas jomā. 2015. gadā Ukraina kļuva pilnībā iesaistīta ES pētniecības un inovācijas programmā 2014.–2020. gadam "Apvārsnis 2020", un 170 Ukrainas struktūras saņēma gandrīz 46 miljonus eiro no ES finansējuma un izrādīja vadošo lomu inovācijā un izcilību pētnieku mobilitātē, kā arī transporta un enerģētikas jomā. 2016. gadā Ukraina un ES arī noslēdza nolīgumu par valsts iesaistīšanos "Euratom" pētniecības un mācību programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!