Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi piektdienas naktī vienojās par vienotas banku uzraudzības sistēmas pakāpenisku izveidošanu nākamā gada laikā, lai līdz 2014.gada sākumam Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu pārņemt uzraudzību pār visām 6000 eiro zonas bankām.

Pēc gandrīz septiņu stundu ilgām sarunām Eiropas Komisijas (EK) preses sekretārs Olivjē Baijī paziņoja, ka ir panākta "vienošanās par politisku ietvaru 2012.gada beigām un pakāpenisku īstenošanu 2013.gadā".

ES prezidents Hermans van Rompejs un EK prezidents Žozē Manuels Barrozu preses konferencē paziņoja, ka ES valstu un valdību vadītāji vienojušies līdz šī gada beigām apstiprināt likumdošanas ietvarus šādas sistēmas izveidošanai un nākamgad sākt tās pakāpenisku praktisku ieviešanu.

Lēmumu pakete par Ekonomisko un valūtas savienību, banku uzraudzību, finanšu disciplīnu un integrāciju attiecas pirmām kārtām uz 17 eiro zonas valstīm, bet tā ir atvērta visām 27 ES dalībvalstīm, kas Eiropadomes sanāksmē piedalījās tās apspriešanā, sacīja Barrozu.

ECB iegūs uzraudzības tiesības pār visu eiro zonas banku sistēmu no nākamā gada 1.janvāra, bet tai būs vajadzīgs laiks, lai īstenotu šo uzraudzību atbilstoši metodikai, kuru noteiks pati ECB, sacīja van Rompejs. Viņš piebilda, ka vajadzēs "mazāk nekā gadu, bet vairāk nekā divus vai trīs mēnešus".

Šī vienošanās, iespējams, jau nākamgad ļaus sākt finansiāli vāju banku tiešu rekapitalizāciju no eiro zonas rezerves fonda. "Finanšu ministriem tuvākajās nedēļās jāvienojas, uz kādiem nosacījumiem, kad un kuras bankas varēs sākt rekapitalizāciju," sacīja van Rompejs.

Eiropadomes sanāksmē, kas sākās ceturtdienas vakarā un turpināsies piektdien, galvenais temats ir pasākumi vienotas banku uzraudzības un ciešākas eiro zonas valstu integrācijas virzienā. Latviju sanāksmē pārstāv Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!