Foto: Imago/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība varētu maksāt gandrīz deviņus miljardus eiro, lai nodrošinātu simtiem miljonu vakcīnu, ko izstrādā "Pfizer"/ "BioNTech" un "CureVac", sarunā ar "Reuters" sacījusi ES amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma.

Saskaņā ar amatpersonas teikto, ES ir piekritusi maksāt 15,50 eiro par potenciālo Covid-19 vakcīnu, ko izstrādā "Pfizer" un "BioNTech". Kopējā cena veidotos līdz 3,1 miljardam eiro par 200 miljoniem vakcīnu, kas varētu pieaugt līdz 4,65 miljardiem eiro, ja tiktu iepirkti vēl papildu 100 miljoni vakcīnu.

Informācija par potenciālo vakcīnu cenu iepriekš netika atklāta, un tā liecina, ka ES par vienas šīs vakcīnas sākotnējo piegādi maksās mazāk nekā ASV, raksta "Reuters". Darījums ietver arī apdrošināšanu ES valstīm, kas saņemtu kompensāciju, ja vakcīnas izstrādātāji novirzītu vakcīnas Amerikas Savienotajām Valstīm.

ES ir piekritusi maksāt 10 eiro par "CureVac" potenciālo vakcīnu (225 miljoni vakcīnu). Tā ir ar atlaidi no 12 eiro, ko uzņēmums ir noteicis kā pamatcenu. ES šonedēļ notika sarunas ar "CureVac", lai nodrošinātu piegādi līdz 405 miljoniem devu, no kurām 180 miljoni nav obligāti. Amatpersona sacīja, ka "CureVac" apņēmies sākt piegādes līdz nākamā gada marta beigām. Tomēr šobrīd nav skaidrs, vai papildu 180 miljoni devu varētu izmaksāt 10 vai 12 eiro. Ja cena būs 10 eiro, ES samaksātu 4,05 miljardus eiro par 405 miljoniem vakcīnu.

Eiropas Komisijas pārstāvis atteicās komentēt vakcīnu līgumu noteikumus un cenas, jo tās ir konfidenciālas. Arī Vācijas "BioNTech" un "CureVac" atteicās komentēt jautājumus. Savukārt ASV "Pfizer" atklāja, ka kompānija kopā ar "BioNTech" izmantoja daudzpakāpju cenu noteikšanas formulu, kuras pamatā ir apjoma un piegādes datumi. ES pasūtījums ir lielākais kompānijas Covid-19 vakcīnu darījums līdz šim brīdim. Sīkākas ziņas par šo vienošanos kompānija neizpauž.

"Pfizer" un "BioNTech" trešdien paziņoja, ka jaunākie dati liecina, ka viņu vakcīna ir efektīva 95% gadījumu un ka varētu sākt izplatīt vakcīnas pirms Ziemassvētkiem, ja tiks nodrošināta ārkārtas atļauja.

Jāatgādina, ka šā gada jūlijā ASV valdība vienojās ar "Pfizer" maksāt 19,50 ASV dolārus par vakcīnu, iegādājoties 100 miljonus devu, kā arī iespēju iegādāties vēl 500 miljonus saskaņā ar noteikumiem, kas jāapspriež atsevišķi. Zemāka cena ES valstīm daļēji atspoguļo ES finansiālo atbalstu "BioNTech" vakcīnas izstrādei, "Reuters" sacījusi ES amatpersona.

Gan "Pfizer"/ "BioNTech", gan "CureVac" vakcīnu pamatā ir jauna tehnoloģija, un to paredzēts lietot divās devās. Tas nozīmē, ka ES "Pfizer" par viena cilvēka pilnīgu vakcināciju būtu jāmaksā 31 eiro. Lai nodrošinātu "Pfizer"/ "BioNTech vakcīnas piegādi, ES ir veikusi neatmaksājamu maksājumu. Summa netiek izpausta, bet amatpersona sacījusi, ka ES uzņēmumiem jau samaksājusi 700 miljonus eiro.

Saskaņoto cenu, kas ir 15,50 eiro par vakcīnu, maksās tikai tās ES valstis, kuras ir gatavas pirkt vakcīnas, un tikai tad, ja tās apstiprinātu ES regulators kā drošas un efektīvas.

Cīnoties par vakcīnu pieejamību pasaules mērogā, ES ir pieprasījusi "Pfizer" un "BioNTech" pieņemt "līguma laušanas nosacījumus", ja tās novirzītu devas uz ASV. Tādā gadījumā ES valstīm tiktu atmaksāti 50% no samaksātās naudas. Šos nosacījumus pieprasījusi ES, neskatoties uz to, ka uzņēmumi plānoja ražot vakcīnas Eiropai Beļģijā un Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!